Home

Is de wereld voorbereid op epidemieën en pandemieën?

Klik op kaart
om te vergroten

Staat de wereld het ergste nog te wachten? Een blik op de Global Health Security Index kaart leert dat vooral landen met een minder dan gemiddelde en ronduit slechte gezondheidscapaciteit de coronashock nog volledig moeten verwerken.

Corona grafieken

Heel wat media doen hun uiterste best om inzicht te verschaffen in hoe de coronacrisis zich wereldwijd ontwikkelt. Zo goed mogelijk zoeken ze naar de feiten en cijfers en serveren die in begrijpelijke grafieken en kaarten.

Zo is heel zeker de Neue Zürcher Zeitung een interessante bron van informatie. Je kan er terecht voor heel wat grafieken. Eén daarvan is een wereldkaart die een zekere mate van helderheid biedt over wat mensen overal nog te wachten staat.

Staat de wereld het ergste nog te wachten?

Deze kaart – de Global Health Security Index – geeft elk land, honderdvijfennegentig in totaal, een score voor zijn gezondheidscapaciteit. Hoe goed, of hoe slecht, zijn ze voorbereid op de uitbraak van epidemieën en pandemieën?

Wat opvalt, is dat het virus tot nu toe vooral toeslaat in landen die volgens deze index goed of zelfs best voorbereid zijn, of zeker beter dan gemiddeld: Zuid-Korea, Europese landen, de Verenigde Staten, China. Van de tot nu meest getroffen landen zit enkel Iran onder het gemiddelde.

De hoogst verontrustende keerzijde voor vele honderden miljoenen mensen is dat het virus nu volop zijn weg vindt naar en in landen met een veel slechter voorbereid gezondheidssysteem, in het Midden-Oosten, en vooral in Afrika.

Een stressbestendige index?

Blijft de vraag hoe coronabestendig deze Veiligheidsindex van de Mondiale Gezondheid zal zijn. Als allereerste op de lijst staan nu de Verenigde Staten, op het podium geflankeerd door Groot-Brittannië als tweede en Nederland als derde. Het is lang niet uitgesloten dat de opstellers van de Global Health Security Index over enkele maanden stevig moeten sleutelen aan hun rangschikking. (db)

Bronnen
Neue Zürcher Zeitung - corona grafiekenpagina
Global Health Security Index - homepage | over deze index


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook