Home

Welke landen zijn meest duurzaam competitief?

Global Sustainable Competitiveness Index

De economische wereld en volgzame politici zijn gebiologeerd door competitiviteit. Voortdurend staren ze naar bnp en ranglijsten van o.a. het Wereld Economisch Forum. Maar die benevelen hun zicht want ze vatten duurzaamheid niet. Biedt de Global Sustainable Competitiveness Index een alternatief?

Met zijn Global Competitiveness Index beweert het Wereld Economisch Forum (WEF) te meten hoe goed landen gewapend zijn om de mondiale competitie aan te gaan. Singapore staat op kop in die rangschikking in 2019, het laatste jaar dat ze is opgemaakt. Dan volgen de Verenigde Staten en Hongkong. Op de vierde plaats staat Nederland, op vijf Zwitserland.

Hou toch rekening met milieu en samenleving

Niet iedereen is even enthousiast over hoe dat resultaat tot stand komt. Want wie ontzettend veel belang hecht aan competitiviteit, moet toch ook oog hebben voor de duurzaamheid daarvan. De Global Sustainable Competitiveness Index kijkt daarom veel breder; en uitdrukkelijk ook naar hoe het milieu en samenleving vergaan.

Een index van vijf even belangrijke subindexen

Om die index van duurzame competitiviteit samen te stellen, wordt een gelijk belang gegeven aan vijf zogenaamde pijlers van duurzame ontwikkeling, vijf subindexen dus.

Hoe is het gesteld met het natuurlijk kapitaal van een land?
En met het sociaal kapitaal?
Hoe spaarzaam of efficiënt wordt er omgesprongen met de beschikbare middelen?
Wat is de staat van het intellectueel kapitaal en de innovatiekracht?
Hoe presteert de overheid?
Goed om weten, die subindexen zijn ook afzonderlijk gepubliceerd.

In totaal is de index gebaseerd op 127 kwantitatieve indicatoren. En wat is dan het resultaat?

Allereerst springt in het oog dat de top van de index er volledig anders uit ziet dan bij het WEF. Helemaal bovenaan staat Zweden, gevolgd door IJsland, Denemarken en Finland. Op vijf staat ook in deze index Zwitserland, meteen het enige land dat een top-5 plaats haalt in beide rangschikkingen.

Nog meer Noord-Europese landen vinden we op plaatsen zes, zeven en negen, namelijk Estland, Letland en Noorwegen. Luxemburg staat op acht en Kroatië op tien.

Pover sociaal kapitaal van Verenigde Staten is
“potentieel ondermijnend voor mondiale status”

Duitsland staat op plaats 22, Nederland op 25, Japan op 28 en meteen daarna België. De Verenigde Staten staan inzake duurzame competitiviteit slechts op 32, dat is 31 plaatsen lager dan in de WEF lijst. De redenen? Heel slecht presteren voor efficiëntie en sociaal kapitaal. Dat laatste wordt geduid als “potentieel ondermijnend voor de mondiale status van de VS in de toekomst”. De recente aanval op het Capitool maakt dat intussen pijnlijk reëel.

Wat verder zien we China op 39, Rusland op 48 en Brazilië op 54. Nog (veel) verder hangt Indonesië op 68, Mexico op 83, India op 127 en Egypte op 165.

De wereld is gebuisd voor duurzaamheid

De gemiddelde score is 46 op 100. De wereld is dus gebuisd voor duurzaamheid. Zelfs nummer één Zweden haalt amper 62 op 100.

Lichtpuntje

Om te besluiten valt er toch iets positief te rapen uit de Global Sustainable Competitiveness Index. Want wat leren de mondiale trends? Voor 58 procent gaan ze de goede richting uit, voor 38 procent verslechteren ze.

Dirk Barrez

Hoofdredacteur Pala.be en auteur van TRANSITIE. Onze welvaart van morgen

Bronnen
Global Sustainable Competitiveness Index 2020
Global Competitiveness Index 2019

Lees ook
Hoe duurzaamheid meten? - Overzicht artikelreeks
of ga meteen naar de eerste bijdrage van vier Geen krommere meetlat dan het bruto nationaal product (bnp)

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook