Accueil

Verrassende ‘falende staten’ in rapport van Foreign Policy: China, VS en Frankrijk

Het Amerikaanse politieke tijdschrift Foreign Policy heeft samen met de NGO Fund for Peace een index samengesteld van ‘gebuisde’ staten (‘The Failed States Index’). Dat Afrikaanse landen als Soedan, DR Congo en Ivoorkust de top-3 aanvoeren, is niet echt een verrassing, maar ook China krijgt opvallend slechte punten en zelfs de VS en Frankrijk moeten pluimen laten tegenover de vorige editie. Noorwegen, Zweden en Finland zijn de meest stabiele staten die hun burgers de beste bescherming bieden.

De auteurs baseren hun gedetailleerde rapport op cijfers uit de tweede helft van 2005. 148 landen werden doorgelicht aan de hand van 12 criteria die de stabiliteit of kwetsbaarheid van een land moeten aantonen. Hierbij komen aspecten aan bod als demografische druk, vluchtelingenstromen, evenwichtige economische en ecologische ontwikkeling, afscheidingsbewegingen en legitimatie van de staat, publieke dienstverlening, mensenrechten, elites, veiligheidsapparaat en externe bemoeienissen.

Ondanks zijn economische sterkte is China kwetsbaar op ecologisch vlak en de grote regionale verschillen worden onvoldoende opgevangen door de staat. Pakistan en Zimbabwe zijn de grootste dalers omdat het falende optreden van hun overheden veel mensenlevens in gevaar bracht. Daarom zakt ook de VS: de regering-Bush sloeg een belabberd figuur bij de hulpverlening na de doortocht van orkaan Katrina en in Frankrijk kwam het falende integratiebeleid pijnlijk tot uiting in de brandende voorsteden.

The Fund for Peace: www.fundforpeace.org

Regio's: 
Thema: 

Lees ook