Accueil

Vrouwen in het zwart protesteren in Belgrado elke week tegen oorlog en straffeloosheid

Tijdens de begrafenis van Slobodan Milosevic kwamen nationalistische Servische groeperingen weer openlijk op straat om hun steun te betuigen aan de vroegere dictator. Milosevic, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van duizenden burgers uit Kroatië, Bosnië en Kosovo tijdens de burgeroorlogen die Joegoslavië deden uiteenvallen in de jaren negentig, geldt voor sommige Serviërs immers nog altijd als een ‘held’.

Dat lang niet iedereen in Belgrado hoog oploopt met de vroegere dictator bewijzen de volgehouden acties van Women in Black Against War. Deze vrouwenvredesbeweging houdt sinds oktober 1991 iedere woensdagmiddag een vreedzame protestactie op het  Plein van de Republiek, hartje Belgrado. De vrouwen, allen volledig in het zwart gekleed, dragen slogans met zich mee waarin ze de Servische regering oproepen om voor eens en altijd te breken met het verleden van straffeloosheid, militarisme en nationalisme.

Als eersten pleitten zij voor de uitlevering van Milosevic aan het VN-tribunaal in Den Haag. Een eis die hen niet in dank werd afgenomen door nationalistische kringen, die vaak de steun genoten van politie en veiligheidsdiensten. Sommige vrouwen werden bedreigd en moesten onderduiken. Maar ze hielden vol en blijven protesteren. Nu eisen ze o.a. de uitlevering van Mladic en Karadic, beiden beschuldigd van oorlogsmisdaden in Bosnië-Herzegovina, maar nog altijd officieel ‘spoorloos’.

Algemene website ‘Women in Black’ (internationaal):
http://womeninblack.org/vigils-arround-the-world/europa/serbia/
Women in Black – Belgrado: www.zeneucrnom.org

Regio's: 
Landen: 

Lees ook