Home

Vele Russen protesteren ondanks repressie tegen Poetin oorlog

Protest in Moskou tegen oorlog in Oekraïne - 24-2-2022

Protest in Moskou tegen
oorlog in Oekraïne

Klik om te vergroten

Sinds Poetin de Oekraïne oorlog begon, protesteren Russische burgers elke dag, met petities, open brieven en manifestaties. Na 10 dagen waren er naar schatting 10.000 betogers gearresteerd. Is Europa klaar om ook vluchtelingen uit Rusland te ontvangen?

Het is belangrijk om altijd het onderscheid te bewaken en bewaren tussen een dictator en de burgers van een land.

Zelfs bij zware repressie, censuur en de bedreiging met tot 15 jaar gevangenisstraf is er onmiskenbaar aanzienlijk anti-oorlogsprotest in Rusland. Elke dag duiken er minder of meer betogers op, in grote steden als Moskou en Sint-Petersburg maar ook in vele andere steden.

Op 6 maart zijn manifestaties gemeld in minstens zestig steden. En op 8 maart – internationale vrouwendag – hebben vrouwen bloemen neergelegd aan oorlogsmonumenten in nog meer steden.

Een online petitie tegen de invasie haalde al op de eerste dag bijna 290.000 handtekeningen en meer dan een miljoen op 1 maart.

Al in de eerste dagen van de invasie ondertekenden meer dan 50.000 technici, medisch personeel, architecten, leerkrachten, wetenschappers, kunstenaars, acteurs en andere open brieven die oproepen om de oorlog te stoppen.

Repressie met vele arrestaties

De vele en dagelijkse protesten leiden tot overwerk bij de politiediensten. Elke dag opnieuw arresteren ze minstens vele tientallen betogers maar op piekdagen zijn het er massaal veel meer.

Voor 24 februari, de dag van de invasie, bedraagt de schatting bijna 2000 arrestaties. Op 27 februari zijn naar schatting bijna 2900 en op 6 maart zelfs meer dan 5000 betogers opgepakt.

In totaal zouden al zowat 14.500 aanhoudingen van anti-oorlogsmanifestanten zijn verricht.

Russische vluchtelingen

Intussen ontvluchten ook Russen hun land dat er economisch slecht aan toe is. Zij krijgen mogelijk gezelschap van oorlogstegenstanders die aan verhevigde repressie willen ontsnappen.

Staat Europa klaar om ook deze vluchtelingen te ontvangen? (db)

Bron
Vind deze en veel meer informatie plus de bronnen bij Wikipedia
Over vluchtelingen en Europa lees When war hit Ukraine. Reflections on what it might mean for refugee, asylum and migration policies in Europe (met dank aan Jan Servaes)

Foto Creative Commons

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook