Home

Web-TV - Het leven in een Chinese textielfabriek

Duur: 
10'06"

China is meer en meer de fabriek van de wereld. Chinees textiel verovert de hele wereld wat veel werkloosheid veroorzaakt, vooral in ontwikkelingslanden. Maar de Chinese werknemers zijn er niet veel beter aan toe.

Een reportage van Dirk Barrez en Jessie Van Couwenberghe

Landen: 

Lees ook

VOORDEELAANBOD - 15 i.p.v. 27 EURO - Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werk in tijden van globalisering en crisis - boek+dvd

Fruitplukster, fabrieksarbeider, gezondheidswerker, websitebouwster of postbode, we moeten (bijna) allemaal werken om te leven. Niet evident met wereldwijde economische, ecologische en een sociale crisis. De globalisering van de economie heeft vele landen rijker gemaakt. Maar ook de inkomensongelijkheid groeide in de meeste landen. Bedrijven jagen voortdurend op de goedkoopste en minst beschermde arbeid. Mee door internet kunnen ze als nooit tevoren het werk uitbesteden in hun mondiale uitzendkantoor. Zo komt het dat bijna overal het aandeel van de lonen in de economie zakt. Kan het beter? Zeker. In sommige landen verbetert de positie van werknemers. En de aanpak van milieuproblemen is wereldwijd één grote schreeuw om werk. De crisis spoort aan om een economie te bouwen die én sociaal is én ecologisch én democratisch.