Accueil

Russisch politiek cartoonist vlucht

Klik om te vergroten

Naast miljoenen Oekraïners die vluchten voor het Russische oorlogsgeweld, verlaten ook honderdduizenden Russen hun land. Eén van hen is de politieke cartoonist Sergei Elkin, auteur van de reeks ‘Het Rusland van Poetin’.

Naar schatting zouden sinds Rusland de oorlog begon tegen Oekraïne al meer dan 300.000 inwoners hun toevlucht gezocht hebben in het buitenland, in Georgië en Armenië bv., in Kazakhstan en andere Centraal-Aziatische landen, in de Balkan…

Bulgarije was in april de bestemming voor de politieke cartoonist Sergei Elkin. Hij wilde ontsnappen aan de dreiging van 15 jaar gevangenisstraf voor wie fake news over de invasie verspreidt. Voor hem is Poetin, de ‘eeuwige’ heerser over Rusland, al vele jaren een geprefereerd onderwerp. Zijn oorlog tegen Oekraïne was zelden ver weg.

Zijn cartoons publiceerde hij o.a. in The Moscow Times, een krant die grotendeels naar Amsterdam verhuisde na de invasie van Oekraïne. Sinds half april is de toegang tot de Russische online versie overigens geblokkeerd in Rusland.

Wie belangstelling heeft voor het werk van Elkin, kan op Pala de link vinden naar een bijdrage met 20 cartoons. (db)

Bronnen
The Moscow Times - Top Political Cartoonist Sergei Elkin Flees Russia | inclusief 20 cartoons
Wikipedia - Russian emigration following the 2022 invasion of Ukraine 
Wikipedia - The Moscow Times

Regio's: 

Lees ook

UITVERKOCHT Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving

cover Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving

van Dirk Barrez

UITZONDERLIJK AANBOD 12 EURO i.p.v. 19 - verzending inbegrepen

Van overal reizen afgevaardigden naar het eiland Pala om het verhaal en het programma van de goede samenleving te schrijven, met een economie die eindelijk van ons is, die de aarde geen geweld aandoet en waarvan de welvaart eerlijk verdeeld raakt, met mondiale sociale zekerheid en een aardegebruiksrecht voor iedereen.

Aan al wie beweert dat het nastreven van utopieën gevaarlijk is, antwoorden we: ‘Hadden we dan geen welvaartstaten moeten afdwingen? Of geen gelijke rechten voor man en vrouw? Wij hebben de vrijheid om ons leven te verbeteren.’

Dit boek doorbreekt de crisis van de verbeelding en ziet wel alternatieven. De auteur durft opnieuw de grote verhalen brengen.

12,00 €