Accueil

Zwitsers stemmen over basisinkomen

Bijna drie jaar geleden was het zover: meer dan 100.000 handtekeningen leidden met zekerheid tot een Zwitsers nationaal referendum over het basisinkomen. Dat komt er nu snel aan, op 5 juni 2016.

Over de kost van dat basisinkomen heerst veel onenigheid. Een vroegere schatting sprak van 154 miljard Zwitserse frank. Recenter kwam het Ministerie van Sociale Zekerheid met een nieuwe berekening: het zou 25 miljard kosten, ruim vijfmaal minder dus.
De voorstanders van het basisinkomen zitten daar nog veel onder, en spreken over slechts 2 miljard.

Het wordt vooral uitkijken hoe de Zwitsers gaan stemmen. Het ziet er op het eerste gezicht niet goed uit voor de voorstanders. Een poll wijst op 40 procent ja-stemmers en 57 procent neen-stemmers.
Anderzijds is het aantal ja-stemmers sinds begin dit jaar verdubbeld. Voor een ja moeten er dan wel een aanzienlijk aantal neen-stemmers van mening veranderen. Want de drie procent die nog niet hebben beslist, kunnen het verschil niet meer maken. (db)

Bronnen

Eidgenössische Volksinitiative «Für ein bedingungsloses Grundeinkommen» - Volksabstimmung vom 5. Juni 2016
Switzerland: Basic Income would cost only 25 billion, government report shows
40% of the population set to vote favourably to basic income referendum

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

De vrouwen van Coop: op zoek naar de kracht achter zoveel duurzaamheid

Coop presenteert zich graag als wereldkampioen duurzaamheid. En inderdaad zijn de ecologische en sociale prestaties van deze Zwitserse coöperatieve supermarktketen indrukwekkend. Op zoek dus naar het geheim van dit succes, ook bij de vrouwen van Coop. Bij wie kunnen we beter terecht dan bij projectmanager duurzaamheid Emma Arvidsson?