Accueil

Welke rol voor de burger bij fusie Eandis en Infrax?

De intercommunale Eandis en Infrax fuseren. Maar is er plaats voorzien voor de burgers? En helpt dit ons aan die dringende energietransitie?

De intercommunale Eandis die instaat voor de distributie van gas en elektriciteit haalde vorig jaar het nieuws toen ze vers kapitaal zocht; en ze belandde ook in het tumult dat dit jaar losbarstte over de vergoedingen bij intercommunales. Zij en haar zusterintercommunale Infrax kondigen begin april aan te gaan fuseren.

Zonder de burgers lukt het niet

Maar is er dan eindelijk plaats voorzien voor echte burgerparticipatie? Kunnen burgers deelnemen aan het kapitaal, en dat aan dezelfde aantrekkelijke voorwaarden? En vooral, worden ze dan ook daadwerkelijk betrokken bij het bestuur? Want zoveel maakt de recente ophef over intercommunales wel duidelijk. Als het over het beheer van publiek goed gaat, is het hoog tijd om de burgers erbij te halen, politici redden het niet alleen.

En dat geldt evengoed voor het snel en adequaat realiseren van de dringende energietransitie. Die moet steunen op een sterke betrokkenheid van burgers-klanten die zowel verbruiker zijn van energie als een steeds belangrijker producent, en een cruciale schakel om verbruik en productie optimaal op elkaar af te stemmen.

Ter inspiratie: Eandis voordeelpakket

De noodzaak van een snelle transitie naar hernieuwbare energie en het pleidooi voor publiekscoöperaties om onze publieke goederen te beheren – gelijkelijk in handen van zowel overheden als burgers – zijn belangrijke hoofdstukken in de recente Pala boeken Transitie en Coöperaties. Om burgers en politici te inspireren, bieden we ze samen aan in een Eandis voordeelpakket.


Informeer u met het Eandis pakket - klik hier voor info en bestellen

Lees meer in deze Pala artikels
Intercommunales. Politici kunnen het niet alleen, haal burgers erbij
Samenleving die zich respecteert, zorgt zelf voor haar infrastructuur
EANDIS en de onzichtbare olifant
Waar halen we onze energie? De verst gevorderde transitie

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Lees ook