Accueil

Ruim 250 burgerorganisaties voor ander Europa. Maar hoe komt dat er echt?

Opkomen voor een democratischer, rechtvaardiger en duurzamer Europa, dat is wat heel wat Europese burgerorganisaties kenmerkt. Die visie tekenden ze uit in een scenario dat al de steun kreeg van meer dan 250 organisaties. Maar het ook in realiteit omzetten is andere koek.

Hun visie van een duurzaam Europa dat er is voor de Europese burgers kreeg de naam scenario 6. Niet toevallig, want ze vinden de vijf scenario’s die Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker presenteerde ontgoochelend.

Waarom? Omdat de officiële scenario’s “niet getuigen van de wil om duurzaamheid tot de kern van Europa te maken”. Hun alternatieve scenario zet volledig in op democratie en participatie, op sociale én milieurechtvaardigheid, op solidariteit, duurzaamheid, wettelijkheid en mensenrechten.

Zogenaamde ‘realisten’ kunnen er zich wellicht makkelijk vanaf maken door te wijzen op het volgens hen hoge karakter ‘nieuwjaarswensen’ van de voorstellenlijst, van leven binnen de planetaire grenzen tot sociaal en ecologisch verantwoorde productieketens en een Europees sociaal model.

Wat ontbreekt is echte veranderingskracht

Dat zou onterecht zijn. Veel ernstiger is de vaststelling dat we nog niet verder zijn opgeschoten met het in werkelijkheid brengen van dit lijstje. De cruciale kwestie is dat deze beweging van niet-gouvernementele organisaties voor een duurzamer Europa vooralsnog te licht weegt om haar visie tot realiteit te maken; en dat zowel maatschappelijk, politiek als economisch.

Hoe bundel je zoveel diversiteit dat ze het pleit ook wint?

Natuurlijk is het nuttig om dit scenario naar voren te schuiven en te (laten) ondertekenen, met andere woorden, te informeren en te sensibiliseren… Maar wat ontbreekt in die aanpak is echte veranderingskracht: die is totaal onvoldoende. De Europese nevel van duizenden en zelfs tienduizenden ngo’s is overigens zo immens dat meer dan 250 ondertekenende organisaties niet eens impressionant veel is.

De kleurrijke regenboog van al die initiatieven is zeker een democratische en participatieve verrijking. Maar de verneveling van de samenleving leidt niet vanzelfsprekend tot meer slagkracht, zoals uitvoerig behandeld in de bijdrage Van vlag tot hashtag. Het is dé uitdaging voor het Europese middenveld dat verdient ernstig genomen te worden: gelijk hebben is niet genoeg. Het is slechts een begin: hoe bundel je zoveel diversiteit dat ze het pleit ook wint?

Dirk Barrez

Bronnen en lectuur

Scenario 6: sustainable Europe for its citizens
White paper on the future of Europe. Reflections and scenarios for the EU27 by 2025 – de vijf officiële scenario’s
Van vlag tot hashtag? Blijven bewegingen motor van verandering in globaliserende wereld?
Na de Brexit. Hoe kan EU presteren en ons vertrouwen verdienen? - plus weblinks naar nog meer artikels over Europa

Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

11 POLITIEKE DWAASHEDEN

cover 11 POLITIEKE DWAASHEDEN. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici

AANBOD SLECHTS € 8 en GRATIS VERZENDING


“Schokkend is dat, jullie politici wisten al sinds 1972 en zelfs vroeger dat het met de aarde de verkeerde kant uitging.”

Al 50 jaar stapelen onze politici de dwaasheden op elkaar. Hun falen is nu zo ernstig dat de politiek een gevaar vormt voor samenleving, economie en planeet.
Dit nieuwe boek 11 POLITIEKE DWAASHEDEN. 50 jaar schuldig verzuim van onze politici maakt overduidelijk: onze politici kunnen het niet alleen.

8,00 €