Accueil

Staat van het verzet in het Zuiden

Het Centre tricontinental (CETRI) in Louvain-la-Neuve definieert zich als een centrum van studie, publicaties, documentatie en educatie over ontwikkeling en de Noord-Zuidverhoudingen. Zijn ambitie is “om standpunten uit het Zuiden te laten horen en kritisch na te denken over wat ontwikkeling is in het tijdperk van neoliberale mondialisering”.

Dat is niet gelogen en vertaalt zich onder andere in een resem publicaties over de meest diverse thema’s in de reeks Alternatives Sud.

Heel geregeld verschijnt in die reeks een publicatie onder de gezamenlijke noemer État des résistances dans le Sud. De meest recente daarvan behandelen die staat van het verzet in Latijns-Amerika (2017) en in Afrika (2016). Uit 2012 dateert de publicatie over het verzet in Azië (2012).

Telkens wordt de situatie in twintig tot vijfentwintig landen van dichterbij bekeken. De oriënterende inleiding kan u meteen beginnen lezen want ze is altijd volledig online te vinden.

Onder diezelfde verzetsnoemer zijn er ook publicaties over vrouwenbewegingen in het Zuiden (2015), over syndicale strijd (2014) en over boerenbewegingen (2013). Daarin wordt dezelfde benadering gehuldigd. Na een inleiding die online vrij toegankelijk is, verschaffen steeds andere auteurs voor tal van landen hun inzichten over waar die bewegingen staan. (db)

Bronnen
CETRI  website
Publicaties Alternatives Sud

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Lees ook