Accueil

Exxon protest creëert - héél klein beetje - verandering

Exxon protest creëert - héél klein beetje - verandering

Klik om te vergroten

In mei 2021 stoot het Exxon management op klimaatverzet en moet drie nieuwe bestuurders aanvaarden. Maar het bedrijf, lang een ontkenner van de opwarming, vaart nog steeds geen aanvaardbare klimaatkoers.

Een dinosaurus opnieuw toekomst geven is moeilijk

ExxonMobil, Shell en andere oliemultinationals stoten op klimaatverzet, zo berichtte Pala eind mei. Een klein activistisch fonds kon voldoende steun vinden om drie ExxonMobil bestuurders te laten verkiezen. Ze moeten “deze dinosaurus op een ecologisch spoor zetten en opnieuw toekomst geven”.

Een half jaar later is duidelijk dat het management van Exxon het gemakkelijke en goedkope laaghangende fruit plukt om minder broeikasgassen te produceren. Daarmee helpt het de transitie naar een koolstofvrije wereld niet echt vooruit.

Ook de nieuw uitgesproken ambitie om de uitgestoten broeikasgassen met twintig procent te verminderen, is vooral oogverblinding. Want, anders dan Europese oliemultinationals, telt Exxon niet de uitstoot mee die die het verbruik door zijn klanten meebrengt van de olie of gas… die uitstoot is nochtans verantwoordelijk voor negentig procent van het totaal.

Nog lange weg voor Exxon om 'deel van de oplossing' te zijn

De verandering bij de oliemultinational is dus voorlopig vooral cosmetisch. Wie (al te) positief is ingesteld, kan beweren dat Exxon nu toch al klimaatdoelen stelt terwijl het vroeger bewust leugens verspreidde over de opwarming.

In het licht van de klimaatcrisis die snel acuter wordt, niet in het minst voor de vele laaggelegen gebieden in de wereld, is vooral duidelijk dat de verandering bij Exxon nog maar amper is begonnen. Niemand kan vandaag beweren dat het al ‘deel zou zijn van de oplossing’, dat is nog lang niet het geval. (db)

Foto Johnny Silvercloud CC

Bronnen
ExxonMobil's governance structure fails the energy transition 
Exxon’s easy carbon goal - video
ExxonMobil climate change controversy - Wikipedia


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook