Home

ExxonMobil, Shell en andere oliemultinationals stoten op klimaatverzet

De ooit onaantastbare managers van ExxonMobil, Royal Dutch Shell en andere oliemultinationals zijn in het verweer gedreven voor hun klimaatpolitiek. Rechters en aandeelhouders laten hen niet langer ongemoeid.

CO2-uitstoot Shell moet 45 procent lager in 2030

Op 26 mei oordeelde een Nederlandse rechter dat “Royal Dutch Shell, gezien de urgentie van de klimaatverandering, de CO2-uitstoot met de geëiste 45 procent moet terugdringen in 2030”.

Zelfs indien Shell in beroep gaat, moet het meteen werk maken van de eis. Shell verweert zich door te wijzen op de plannen om in 2050 de uitstoot tot nul te reduceren.

Activisten in raad van bestuur Exxon

Onder impuls van een ‘activistisch milieufonds’ moest de hevig tegenstribbelende CEO van ExxonMobil precies diezelfde dag de macht van de sterkste ondergaan.

Met de hulp van sommige van de allergrootste investeringsfondsen kon een piepklein milieufonds drie leden in de raad van bestuur laten verkiezen. Doel is om deze dinosaurus op een ecologisch spoor te zetten en opnieuw een toekomst te geven.

Lukt de transitie van oliemultinationals?

Het grote werk bij Shell, Exxon en andere oliemultinationals moet echter nog volop beginnen. Het is afwachten of deze onbetwiste aanvoerders van de 20ste-eeuwse olie-economie zich tijdig kunnen heruitvinden en een plaats bemachtigen in een duurzame economie die drijft op hernieuwbare energie. (db)

Bronnen
Shell Klimaatzaak in Wikipedia
Investors Give Exxon Payback for Frustrations on Strategy and Climate in WSJ
(aanvulling 1-6-2021) Exxon May Be Corporate America’s Canary in the Coal Mine in Bloomberg


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook