Accueil

Versailles verklaring EU-leiders over Oekraïne oorlog

Na hun bijeenkomst in Versailles op 11 maart hebben de regeringsleiders van de EU-landen een gezamenlijke verklaring uitgebracht over de “militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne”.

In die Versailles verklaring bestempelen de EU-regeringsleiders de Oekraïne oorlog van Rusland als een “tektonische verschuiving in de Europese geschiedenis”. Het document gaat vervolgens dieper in op drie dimensies:

- versterken van de verdedigingscapaciteit van de Europese Unie;

- verminderen van de energieafhankelijkheid;

- een meer robuuste, veerkrachtige economische basis uitbouwen. Die moet de strategische afhankelijkheden voor materialen, semi-conductoren, geneesmiddelen, digitale technologie en voedsel terugdringen.

De regeringsleiders eindigen met de wijze waarop zij de nodige investeringen willen aanmoedigen en mobiliseren.

Voor wie deze Versailles verklaring helemaal wil lezen, is ze onder dit bericht te downloaden.

Dirk Barrez
Hoofdredacteur Pala.be en auteur

Lees ook
Waarom is oorlog nodig om te doen wat al lang moet? met de passage "Hoe kunnen politici uitleggen dat ze pas bij verwoestend wapengeweld echt energietransitie uitvoeren?" | Pala artikel 4-3-2022


Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook