Accueil

Publieke omroep VRT in de kijker

VRT-logo

Grote veranderingen en forse besparingen bij VRT trekken veel aandacht. Terecht. Maar een volwaardig debat vereist dat de essentie centraal staat. Wat verwacht de samenleving? Wat is de opdracht van haar gedroomde publieke omroep?

Het wedervaren van publieke omroepen oogst in democratieën geregeld veel belangstelling. De betrokkenheid is dikwijls groot en dan zorgen crisismomenten al zeker voor nogal wat commotie.

Vanzelfsprekend komen in een breed gevoerde discussie sterke gevoelens naar boven drijven. Of ze nu terecht zijn of niet, meer of minder waardevol, ze vormen geen voldoende basis voor een voldragen debat.

De gedroomde omroep

Wat daarvoor niet mag ontbreken, is een sterk inhoudelijk gestoffeerde en heel publieke gedachtewisseling over welke ambities de samenleving toevertrouwt aan haar publieke omroep.

Zo kan er een breed gedragen visie groeien over wat de opdracht is (of blijft), welke middelen daarvoor worden voorzien en hoe die gedroomde omroep best onafhankelijk, kritisch en opbouwend wordt geëvalueerd.

Nu er zoveel aandacht is voor VRT, verwijzen we graag naar de Pala bijdragen die al langer deze belangrijke mediadiscussie willen voeden. Dat waren o.a. de volgende:

De openbare omroep moet de best mogelijke informatie garanderen (2020) | Denkgroep Een goede VRT is best voor iedereen
Een goede VRT is best voor iedereen (2015)
Waarheen met de VRT-journalistiek? (2021)
VRT moet veranderen... maar niet zoals Vlaams regeerakkoord het wil (2019)
Journalistiek zal kwaliteitsvol zijn of niet zijn (2017)
De waarheid waar wij voor staan (2018)
De mediatoekomst is aan encyclopedische journalistiek (2017)
Publiekscoöperaties voor Proximus, Belfius en VRT de betere oplossing (2014)

db

Meer artikels over media en VRT zijn te vinden via het Pala woordenboek
Voor alle artikels onder het trefwoord media klik hier

Landen: 

Lees ook