Home

De jaarlijkse IAO-conferentie ziet dat het niet goed is: de mensen moeten eindelijk opnieuw voorrang krijgen

Met bijna 4000 zijn ze op de jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie in Genève. En ze zien dat het niet goed is. Tegen 2015 hoort de wereld zowat 300 miljoen jobs te creëren, fatsoenlijk betaalde jobs ook. De werkelijkheid is dat we de andere richting uithollen. De huidige crisis riskeert ons ruim  50 miljoen werklozen meer te kosten tegen eind dit jaar. Zelfs als het ergste stilaan voorbij zou zijn - het meest optimistische scenario -, weten we dat het makkelijk vijf jaar duurt alleen maar om opnieuw evenveel mensen aan het werk te hebben... terwijl het aantal werkzoekenden intussen wel blijft groeien.

Vandaar dat directeur-generaal Juan Somavia met zijn voorstel van een globaal werkgelegenheidspact komt. Dat moet gedragen zijn door zowel de werkgevers, de werknemers als de regeringen. Want, niet te vergeten, dat tripartiete karakter is het unieke van de IAO. Tot morgen loopt er een driedaagse IAO-top over de mondiale werkgelegenheidscrisis met deelname van nogal wat staatshoofden, vice-presidenten, ministers, werknemers - en werkgeversleiders.

Intussen zijn de duizenden afgevaardigden er de voorbije weken stevig tegenaan gegaan. Hoe pakken we de crisis aan was daarbij een absolute topprioriteit. En de gelijkheid van mannen en vrouwen, voor het eerst in 24 jaar nog eens uitdrukkelijk op de agenda voor een algemene discussie. Niet onbelangrijk is de vraag hoe te vermijden dat ook ditmaal een crisis opnieuw bovenmatig hard de vrouwelijke helft van de wereldbevolking treft?

En er is nieuws te rapen. Zo stelt de officiële Chinese vakbond zich in de commissie voor de naleving van de arbeidsnormen heel onafhankelijk en kritisch op ten aanzien van de regering -  waarbij moet opgemerkt dat die Chinese regering een forse crisisaanpak kan voorleggen die zeker niet misstaat naast die van de VS. En dat China heeft ook meer fundamentele arbeidsnormen ondertekend dan de VS.

De naleving van fundamentele arbeidsnormen blijft echter vooral kwakkelen in een pak landen die bijna usual suspects zijn: Birma / Myanmar, Colombia, Guatemala, ja zelfs Turkije als het over vakbondsrechten gaat. Waardig werk realiseren blijft een lange, moeilijke weg. (DB)

PS: De Conferentie van de Verenigde Naties over de Mondiale Financiële en Economische Crisis en de gevolgen voor Ontwikkeling, eerst gepland voor begin juni, is uitgesteld tot 24-26 juni. Plaats van het treffen is New York.

Websites

Klik voor oproep en rapport IAO-directeur-generaal Juan Somavia

Klik voor ABVV-blog op de IAO-conferentie

Klik voor ACV-blog op de IAO-conferentie

Web-tv op mondiaal.be - Klik voor de web-tv-reportages Globaal werk, globale werknemersrechten? en Wat is het belang van de Internationale Arbeidsorganisatie?

 

NIEUW BOEK - sinds 30 april 2009 te vinden in de boekhandel:
Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werken in tijden van globalisering en crisis - klik hier voor info en om te bestellen, of op de advertentie rechts bovenaan

Regio's: 

Lees ook

UITVERKOCHT Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving

cover Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving

van Dirk Barrez

UITZONDERLIJK AANBOD 12 EURO i.p.v. 19 - verzending inbegrepen

Van overal reizen afgevaardigden naar het eiland Pala om het verhaal en het programma van de goede samenleving te schrijven, met een economie die eindelijk van ons is, die de aarde geen geweld aandoet en waarvan de welvaart eerlijk verdeeld raakt, met mondiale sociale zekerheid en een aardegebruiksrecht voor iedereen.

Aan al wie beweert dat het nastreven van utopieën gevaarlijk is, antwoorden we: ‘Hadden we dan geen welvaartstaten moeten afdwingen? Of geen gelijke rechten voor man en vrouw? Wij hebben de vrijheid om ons leven te verbeteren.’

Dit boek doorbreekt de crisis van de verbeelding en ziet wel alternatieven. De auteur durft opnieuw de grote verhalen brengen.

12,00 €