Home

Slavernij in de 21ste eeuw

Al te makkelijk denken velen dat slaven tot het verleden behoren. Want vandaag telt de wereld naar schatting veertig miljoen ‘moderne slaven’. Met het boek Een wereld van verdoken slavernij werpt Luc Vankrunkelsven licht op zwaar mondiaal onrecht.

Aan de vooravond van de 21ste eeuw, in 2000, maakt Kevin Bales, professor sociologie aan de universiteit van Surrey in Groot-Brittannië de balans. Hij schat dat er dan 27 miljoen mensen in slavernij leefden.

Zelfs al nam het aantal mensen aanzienlijk toe, toch is het frappant dat de wereld twintig jaar geleden meer slaven telde dan tijdens het Romeinse Rijk of op het hoogtepunt van de trans-Atlantische slavenhandel.

Vroeger een zware investering,
is een slaaf nu spotgoedkoop

Het aantal slaven is volgens Bales sinds de jaren ‘50 van de twintigste eeuw drastisch gestegen. Hij ziet een doorslaggevende financieel-economische reden. Ooit was een slaaf een zware investering. Een Afrikaan kostte voor de katoenteelt in het Amerika van de negentiende eeuw makkelijk een som waarvan het hedendaagse equivalent bijna 75.000 euro bedraagt.

Moderne slaven zijn goedkoop én talrijk. Bales: “Een slaaf kopen was een beetje als vandaag een tractor kopen. Slaven waren productief en relatief schaars. Een hedendaagse slaaf kost ongeveer 125 euro.”

De groei van de slavernij stopt niet: meer dan 40 miljoen

De voorbije decennia blijft het aantal slaven almaar groeien. Volgens Dick Harrison, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Lund in Zweden, gaat het momenteel om nog miljoenen mensen meer dan in 2000.

Dat wordt bevestigd door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en de Walk Free Foundation (WFF), een NGO die jaarlijks een Global Slavery Index opstelt om de problematiek van slavernij in beeld te brengen. Onder moderne slaven verstaat de Walk Free Foundation onder meer slachtoffers van mensenhandel, gedwongen arbeid, gedwongen huwelijken of seksuele uitbuiting.

Voor het jaar 2016 telde de organisatie 40,3 miljoen mensen die in een vorm van moderne slavernij leven en werken. Ze zijn volgens het rapport in alle 167 onderzochte landen te vinden. Procentueel is dit onrecht het grootst in volgende twintig landen: Noord-Korea (10,46 procent van de bevolking), Eritrea (9,3 procent), Burundi (4 procent), Centraal-Afrikaanse Republiek (2,23 procent), Afghanistan (2,22) procent), Mauritanië (2,14 procent), Zuid-Soedan (2,05), Pakistan (1,68), Cambodja (1,68), Iran (1,62), Somalië (1,55), Congo (Democratische Republiek) (1,37), Mongolië (1,23), Soedan (1,2), Tsjaad (1,2) Rwanda (1,16), Turkmenistan (1,12 procent van de bevolking), Myanmar (1,1) en op plaats 19 Brunei en Wit-Rusland (allebei 1,09 procent).

Meer vinden en lezen

Global Slavery Index 2018 - het rapport is hier te downloaden
Vind meer over het boek Een wereld van verdoken slavernij in Cimic – nieuwsbrief 16
Bestellen van het boek kan via Wervel

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook

UITVERKOCHT Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving

cover Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving

van Dirk Barrez

UITZONDERLIJK AANBOD 12 EURO i.p.v. 19 - verzending inbegrepen

Van overal reizen afgevaardigden naar het eiland Pala om het verhaal en het programma van de goede samenleving te schrijven, met een economie die eindelijk van ons is, die de aarde geen geweld aandoet en waarvan de welvaart eerlijk verdeeld raakt, met mondiale sociale zekerheid en een aardegebruiksrecht voor iedereen.

Aan al wie beweert dat het nastreven van utopieën gevaarlijk is, antwoorden we: ‘Hadden we dan geen welvaartstaten moeten afdwingen? Of geen gelijke rechten voor man en vrouw? Wij hebben de vrijheid om ons leven te verbeteren.’

Dit boek doorbreekt de crisis van de verbeelding en ziet wel alternatieven. De auteur durft opnieuw de grote verhalen brengen.

12,00 €