Home

Macau Forum: China wordt belangrijkste handelspartner van Brazilië

Ondanks de wereldwijde economische crisis, die ook hoe langer hoe meer China treft, zijn de handelsrelaties tussen China en de Gemeenschap van Portugeessprekende landen (CPLP) er in 2008 nog fors op vooruit gegaan. Dat blijkt uit cijfers die het secretariaat van het Macau Forum onlangs heeft gepubliceerd. Dat forum met zetel in de voormalige Portugese kolonie Macau op de zuidkust van China wil de relaties tussen beide groeipolen stimuleren. Het is niet verwonderlijk dat Brazilië hoog scoort, maar ook Angola en Mozambique kunnen op toenemende Chinese belangstelling rekenen.

Niet minder dan drie keer hebben de presidenten van China en Brazilië elkaar ontmoet. De handelsstroom van China naar Brazilië was in 2008 goed voor 48,6 miljard dollar. Dit jaar zal China zelfs de leidende rol van de VS overnemen als belangrijkste handelspartner van de Zuid-Amerikaanse reus. Soja, ijzererts en olie zijn goed voor ruim 80 procent van de Braziliaanse uitvoer naar China, maar kennen sinds 2009 wel een terugval in waarde ten gevolge van de daling van de grondstoffenprijzen op de internationale markt. De uitvoer van varkensvlees is door het uitbreken van het Mexicaanse griepvirus voorlopig stilgevallen, maar China blijft wereldwijd de grootste consument van varkensvlees. In april werd nog een nieuw samenwerkingsakkoord getekend op het vlak van de luchtvaartindustrie en de biodieselbrandstof. Braziliës Banco Nacional de Desenvolvimento Económico e Social (BNDES) investeert volop in het gemeenschappelijke Braziliaans-Chinese Centrum voor Vernieuwende technologie, Klimaatverandering en Energie aan de Qinghua Universiteit.

In Angola is China veruit de belangrijkste investeerder in het immense reconstructieprogramma. Spoorwegen, havens en wegeninfrastructuur moeten bijna vanaf nul opnieuw worden opgebouwd. De Chinese Exim Bank heeft al voor 4 miljard dollar leningen toegestaan aan de Angolese overheid. Nutsbedrijf Empresa de Distribuição de Electricidade (EDEL) heeft een akkoord gesloten met de Chinese National Electric Import and Export Corporation (CEIEC) voor de volledige reconstructie van het elektriciteitsnet in het hoofdstad Luanda.

In Mozambique werd China in 2008 de tweede belangrijkste investeerder na Zuid-Afrika. Het Mozambican Centre for Investment Promotion (CPI) onderzoekt momenteel twintig voorstellen tot samenwerking met Chinese firma's. Macau staat nu zelfs in de top-10 van investeerders in Mozambique, dankzij de inbreng van gokkoning Stanley Ho in de Banco Moza. Zijn bedrijf, Geocapital, had in 2007 ook al een meerderheidsaandeel weten te verwerven (ten nadele van Portugese banken) in de grootste bank van Guinee-Bissau, de Banco da África Ocidental (BAO).

Shanghai Urban Construction heeft een contract in de wacht weten te slepen voor de bouw van vier nieuwe voetbalstadions in Angola, prijskaartje 600 miljoen dollar. Eerder had ook de CEIEC vier basketbalzalen gebouwd voor het Afrikaanse kampioenschap basket 2007 in Angola. Dergelijke prestigeprojecten lokken veel kritiek uit omdat ze allemaal zijn gefinancierd met leningen die de schuldenlast van de Afrikaanse landen nog verhogen. Chinese firma's beginnen nu ook de toeristische industrie te ontdekken. (JVC)

Klik voor de volledige tekst van Lucy Corkin (SOAS-Londen) is te vinden op Pambazuka China in Africa Programme

Landen: 

Lees ook