Drie op de honderd van alle mensen zijn internationale migranten. Het gaat nu om in totaal 214 miljoen mensen, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie, net iets meer mannen dan vrouwen. In 2005 waren dat er 190 miljoen.
In 2008 stuurden al die migranten in totaal maar liefst 444 miljard dollar naar hun landen van herkomst. Ruim driekwart van die som, 338 miljard, ging naar ontwikkelingslanden.
Bij de Internationale Arbeidsorganisaties schatten ze het aantal migrantenwerkers op honderd miljoen. Die zijn extra hard getroffen door de financiële en economische crisis. Maar terugkeren doen ze niet echt. Daar is ook weinig reden toe. De globalisering van de jongste decennia heeft in vele landen en regio's forse gaten geslagen in het aanbod van werk en inkomen. De bewoners zijn zo verplicht om hun boeltje te nemen en uit te wijken om elders hun geluk te beproeven. Het aantal migranten zal in de toekomst dus bijna zeker stijgen.
Hoe de financiële crisis talloze jobs vernietigt van migranten, is online te zien in The Migrant' Story, een co-productie van BBC en Internationale Arbeidsorganisatie. De komende jaren zal het niet makkelijk zijn om de werknemersrechten te verwezenlijken van migranten overal waar ze proberen aan de slag te gaan. Ook een gelijke behandeling van migranten is allerminst vanzelfsprekend.
Dirk Barrez
Klik voor informatie Labour migration op website IAO
Web TV - Klik voor The Migrant's story, een coproductie van BBC en ILO
Web TV - klik voor reportage Migratie: waar is de mens thuis? Dit is een reportage uit de reeks Wereld in Beeld, educatieve web-tv over globalisering voor het secundair onderwijs en voor al wie wil weten wat onze wereld overkomt.
De eerste acht reportages zijn nu ook verschenen op DVD voor uitzending op groot scherm. Klik hier voor meer info en bestellen
Klik voor Global Estimates and Trends op de website van de Internationale Organisatie voor Migratie
Klik voor uitgebreid artikel Waar is de mens thuis? Over migratie