Home

Goedkope geldoverdrachten voor migranten. Niet vragen maar doen

Geldtransfers-informatie-11-11-11-in-2018

Klik om te vergroten

11.11.11, en ook de Verenigde Naties, vragen al lang dat migranten veel goedkoper geld kunnen verzenden naar ontwikkelingslanden… Maar een echte oplossing brengen ze niet, die moet blijkbaar uit een heel andere hoek komen.

Migranten maken elk jaar vele honderden miljarden euro over naar hun landen van oorsprong. Voor ontwikkelingslanden is die inkomensstroom minstens driemaal groter dan alle ontwikkelingssamenwerking.

Bescheiden ambities worden niet waargemaakt

Om dat geld te verzenden betalen migranten torenhoge sommen. Daarom is de wereld overeengekomen dat de kosten van geldoverdrachten moeten zakken naar drie procent. Die al bij al bescheiden ambitie behoort sinds 2015 tot de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Zo kunnen we bezig blijven

De Vlaamse ngo 11.11.11 heeft in 2017 zelfs een heuse campagne gevoerd over de dure geldtransfers van migranten. In 2022 zijn we volgens 11.11.11 nog geen stap verder. De organisatie herhaalt haar vraag om “een beleid op te zetten om de transfers goedkoper te maken”. Natuurlijk is het belangrijk om problemen aan de kaak te stellen en politici op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Maar zo kunnen we bezig blijven… Is er echt geen aanpak mogelijk die resultaat boekt zodat migranten niet langer massaal gepluimd worden?

Opvallende lacune: samenleving en overheden zorgen niet voor alternatief

In juni 2017 wees Pala op een opvallende lacune. Als bedrijven woekerwinsten kunnen maken omdat er te weinig concurrentie is, waarom zorgen samenleving en overheden dan niet voor veel goedkopere alternatieven? Waarom geen bedrijf oprichten – publiek, coöperatief of privé, als het vooral maar efficiënt en effectief is – dat als uitdrukkelijke opdracht heeft internationale geldoverdrachten uiterst goedkoop te maken?

De gezochte oplossing bestaat al

Gelukkig blijft ons de discussie bespaard
over de haalbaarheid van een alternatief

We kunnen ons gelukkig de oeverloze en tijdrovende discussie besparen over de haalbaarheid hiervan. Want een bedrijf dat elke maand miljarden overbrengt naar tal van landen voor bijna altijd afgetekend minder dan drie procent kosten en daarenboven rendabel is, het bestaat.

Verbazend dat Verenigde Naties en 11.11.11 de indruk geven het zelfs niet te kennen. NGO’s en politiek kunnen er nochtans veel van opsteken. U kan dit bedrijf leren kennen in het artikel WISE startte begin jaren tien als TransferWise.

Blamages voor ngo's en overheden

De valstrik van altijd hetzelfde blijven
vragen zonder ooit iets op te lossen

Of het nu overheden of niet-gouvernementele organisaties zijn die zware problemen vaststellen en verbetering vragen, ze moeten alle opletten dat ze met hun aanpak niet verstrikt raken in een agenda van altijd maar opnieuw hetzelfde vragen… zonder ooit het probleem van de baan te krijgen.

Ze moeten met oplossingen komen, een alternatief realiseren. Het had perfect gekund om een bedrijf als Wise te creëren vanuit de samenleving of door publiek initiatief … of minstens om bestaande geldtransferbedrijven maximumtarieven op te (laten) leggen die hun woekerwinsten aan banden leggen. Dat al die tijd niet voor elkaar krijgen is een blamage die hen verplicht uit te zoeken waarom ze niet beter presteerden.

Nog erger wordt het wanneer ngo’s en overheden jarenlang geen oog krijgen voor ondernemingen – intussen zijn er meer prijsbrekers opgedoken – die de job wel doen en de prijzen voor geldoverdrachten de dieperik injagen, veel meer dan ngo's en overheden zelf nastreven of zich zelfs kunnen inbeelden... Dan is het helemaal onverantwoord dat ze in campagnes en communicatie blijven doen alsof er geen oplossing is voor de dure transfers. Want ze verzuimen om de wereld te vertellen dat er voor de meeste migranten wel degelijk goedkope alternatieven bestaan. Ongetwijfeld hadden velen dat heel graag vernomen.

Dirk Barrez

Hoofdredacteur Pala.be en auteur van Transitie , 11 politieke dwaasheden en De Val der Engelen. Waarom ontwikkelingsorganisaties falen

Lees ook 
WISE startte begin jaren tien als TransferWise
Dure geldtransfers voor migranten. Waar blijven alternatieven | Pala 8-7-2017

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

LEZERSREACTIE

(24 november 2022)

Jullie opmerking over het internationale geldwisselsysteem en WISE, en de klungelige manier waarop UN en NGOs er vaak mee omgaan, is zeer terecht.
Ook de treurige weg die NewB heeft afgelegd is een ander voorbeeld.

Jan Servaes | voormalig UNESCO-Chair in Communication for Sustainable Social Change aan de University of Massachusetts, Amherst.

Regio's: 

Lees ook