Home

WISE startte begin jaren tien als TransferWise

WISE logo

Internationaal geld verzenden goedkoper maken is het doel als TransferWise in 2011 een vliegende start neemt. Al snel maakt de jonge onderneming die ambitie waar en vanaf 2017 is ze zelfs rendabel.

Hoe een geldwisselsysteem dat woekerwinsten maakt op kap van migranten diepgaand overhoop gooien? De Verenigde Naties, regeringen en ngo’s ijveren alle voor minder dure transfers. Overheden leggen een beleidsdoel vast van maximaal drie procent kosten, ngo’s voeren campagnes en dringen aan op effectief beleid. Maar geen van alle slaagt er in echte verandering teweeg te brengen.

Een transitie van het geldwisselsysteem

Toch tekent er zich een transitie van het internationale geldwisselsysteem af. Maar die komt uit een heel andere hoek.

Begin 2011 ziet een bedrijf met de veelzeggende naam TransferWise het licht. Het jonge bedrijf vangt al snel de aandacht door de opvallend lage kosten die het rekent voor internationale geldoverdrachten: een prijsvergelijkingssite gewaagt van “gemiddeld 83 procent goedkoper dan de grootste Britse banken voor de belangrijkste wisselroutes”. Niet verrassend krijgt het de stempels van disruptor en, vanwege het Wereld Economisch Forum, Tech Pioneer.

2017 is een belangrijk jaar. Dat de gebruikers nu elke maand voor 1 miljard Britse pond overmaken illustreert de impact van TransferWise. Minstens even cruciaal is dat de economische duurzaamheid wordt gerealiseerd. Ondanks de bodemtarieven die de onderneming rekent in vergelijking met de klassieke financiële spelers, blijkt ze na zes jaar rendabel.

Een gemiddelde kost van 0,61 procent, vijf maal minder dan de VN ambitie

In 2021 breidt ze de financiële activiteiten verder uit en kiest voor de veel kortere naam Wise. Meest relevant zijn echter de verwezenlijkingen die Wise weet te rapporteren. Er kan vandaag geld overgedragen naar meer dan 70 landen en al meer dan 13 miljoen klanten maken daar gebruik van, voor een totaal bedrag van 76 miljard Britse pond. Ze betalen daarvoor een gemiddelde kost van 0,61 procent. Dat is liefst vijf maal beter dan wat de VN ambieert in haar duurzame ontwikkelingsdoelen.

Natuurlijk heeft de nieuwkomer beperkingen. Naar schatting slechts zowat vier procent van de potentiële klanten wereldwijd kiest nu effectief voor Wise. Anderzijds betekenen die enkele procenten een grotere marktpenetratie dan die van Tesla in de automarkt en groeit het aantal klanten jaarlijks met een kwart tot een derde. Bovendien zijn er intussen nog andere nieuwkomers die de klassieke woekerwisselaars concurrentie aandoen.

Andere zwakte is dat vooral in Afrika, het Midden-Oosten en Centraal-Azië nog witte vlekken opduiken in de lijst van landen waarheen geld kan worden verzonden. Het kan echter wel reeds voor o.a. China, India, Verenigde Staten, Indonesië, Pakistan, Nigeria, Brazilië, Bangladesh, Mexico, Japan, Filipijnen, Egypte, Vietnam, Turkije, Tanzania, Thailand, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Colombia, Kenia, Argentinië, Marokko, de meeste Europese landen, enzovoort … Dat is samen veruit het grootste deel van de wereldbevolking.

Voorzichtige conclusie

Privébedrijven slagen erin om in weinig jaren het mondiale geldwisselsysteem diepgaand te veranderen en zelfs beter te doen dan wat ngo’s en overheden – vreemd genoeg - nog altijd blijven vragen. Al die tijd hameren o.a. ngo’s en VN op een reëel probleem maar ze verzuimen om de oplossingen te creëren, zelfs om ze te zien als ze eraan komen.

Dirk Barrez

Hoofdredacteur Pala.be en auteur van Transitie , 11 politieke dwaasheden en De Val der Engelen. Waarom ontwikkelingsorganisaties falen

Lees ook 
Goedkope geldoverdrachten voor migranten. Niet vragen maar doen
Dure geldtransfers voor migranten. Waar blijven alternatieven | Pala 8-7-2017

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

LEZERSREACTIE

(22 november 2022)

Hallo,

Ik las het artikel over Wise in de nieuwsbrief. 
Ik gebruik Wise voor mijn persoonlijke overschrijvingen. 
Spijtig genoeg is het niet mogelijk om via Wise overschrijvingen te doen van de Belgische VZW rekening naar de Braziliaanse rekening van de vereniging aldaar. 
Vind het wel belangrijk om dit te vermelden.

Vriendelijke groeten,
Greet Fleurackers

Regio's: 

Lees ook