Home

Schafttijd: waardig werk in Turkije, Iran en Irak tot vlakbij

In Turkije vliegen werknemers van het metaalbedrijf Sinter Metal op straat, niet vanwege de crisis zoals vandaag wel meer gebeurt, maar omdat ze lid zijn van een vakbond. De meeste van de 470 werknemers zijn aangesloten bij de vakbond, eind december kregen er 350 hun ontslag, ook de vakbondsleiders. De vakbond eist de intrekking ervan en de stopzetting van deze schending van werknemersrechten. Er startte ook een internationale campagne. De druk lijkt te werken. Want het bedrijf stelt alle werknemers voor om het verzet op te geven en opnieuw aan het werk te gaan.

Eind maart betoogden Irakese leraars in Bagdad op vreedzame wijze tegen de bemoeienissen van de regering met de organisatie van hun vakbond. De dreiging dat de regering de controle overneemt lijkt daardoor verminderd.

In Iran zagen de 5000 werknemers van de Haft Tapeh suikerrietplantage en -fabriek de voorbije twee jaar meer dan eens verplicht om te staken. Hoe zou je zelf zijn indien je loon niet wordt betaald? Ze kregen te maken met een allesbehalve zachtzinnige reactie. Op 20 december kregen de vijf vakbondsleiders een officiële aanklacht dat ze de nationale veiligheid bedreigen. Protest volgde, ook internationaal. Vakbondsvoorzitter Ali Nejati is vrijgelaten na een maand opsluiting in eenzame afzondering. De anderen zitten nog altijd in de gevangenis.
En sinds 12 maart voeren de 2000 tijdelijke werknemers van het Iraanse bedrijf Ahvaz Pipe Manufacturing elke dag actie tegen hun ontslag met bijeenkomsten en betogingen.

Schafttijd
In België organiseren de vakbonden ACV, ABVV en ACLVB, en de NGO's Wereldsolidariteit, fos-socialistische solidariteit en 11.11.11 van 1 tot 21 mei schafttijden in honderden bedrijven. Zo willen zij beklemtonen dat de vrijheid van vereniging essentieel is om overal tot waardig werk te komen. De lancering gebeurt woensdag met een schafttijd bij het multinationale bedrijf Umicore - een positieve actie, want Umicore wordt geprezen omdat het als eerste Belgische bedrijf een Internationale Kaderovereenkomst sloot: die houdt o.a. in dat de fundamentele arbeidsnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie voor alle werknemers in heel de productieketen wereldwijd worden nageleefd. (DB)

Klik voor fotoreportage van protesterende werknemers van het Iraanse bedrijf Ahvaz Pipe Manufacturing

Klik voor info over acties voor werknemersrechten in de hele wereld

klik voor website Waardig Werk Campagne

Klik voor info en bestellen boek Het mondiale uitzendkantoor. Waardig werk in tijden van globalisering en crisis - een prima instrument voor de campagne waardig werk die nog loopt tot midden volgend jaar (boek verschijnt volgende week)

Dit boek is ook verkrijgbaar met een gelijknamige dvd - klik voor info en bestellen - of zie hieronder

Lees ook

Solidariteit met Iraanse vakbondsleider Mansour Osanloo

Mansour Osanloo, de Iraanse vakbondsleider die sinds 10 juli 2007 voor de derde keer in de gevangenis zit, is internationaal uitgegroeid tot het symbool van verzet van de Iraanse werknemers tegen het gebrek aan vakbondsvrijheid in hun land. De Internationale Federatie van Transportarbeiders (ITF) heeft haar internationale actieweek (Organising Globally - Building Union Power, 15 tot 21 oktober) volledig in het teken gesteld van solidariteit met de Iraanse vakbondsmensen. Want naast Osanloo zitten nog twee andere vakbondsleiders, Ebrahim Madadi (buschauffeurs) en Mahmoud Salehi (bakkersbond), in de gevangenis vanwege hun onafhankelijk vakbondswerk.