Home

Wereld Sociaal Forum begint aan zijn tiende jaar

Eind januari 2001 verzamelen zich duizenden mensen uit de hele wereld in het Braziliaanse Porto Alegre voor het eerste Wereld Sociaal Forum. Hun motto: een andere wereld is mogelijk. Ze willen een economie in dienst van de samenleving.

Wat al deze mensen drijft - al sinds de betogingen in Seattle tegen de Wereldhandelsorganisatie en vroegere acties tegen bv. het Multilateraal Akkoord over Investeringen - is scepsis over een wereld waar de economie voorrang krijgt op de mens, de welvaart steeds ongelijker verdeeld raakt, de mensenrechten in de verdrukking komen, de ecologische ravages onvoorstelbaar groot zijn en de besluitvorming over dat alles veel in het geheim en dus ondemocratisch verloopt.

Het Wereld Sociaal Forum profileert zich heel bewust als de tegenhanger van het jaarlijkse Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Het wil een ontmoetingsplaats zijn voor organisaties uit het sociaal middenveld die oppositie voeren tegen het neoliberale model, imperialisme en een door geld gedomineerde wereld. Hun doel is te werken aan een wereld waarin de mens centraal staat.

Het Wereld Sociaal Forum neemt geen standpunten in en wil enkel een forum zijn voor alle organisaties die weigeren zich over te geven aan het kapitalisme. Al bijna tien jaar nu is dat aanleiding voor discussies. Want een deel van de beweging vindt dat onvoldoende, vindt dat er wel standpunten moeten ingenomen en zelfs een andersglobaliseringsprogramma moet uitgewerkt want ‘alleen maar praten en ontmoeten' helpt niet om de alternatieven in praktijk om te zetten.
Die discussie zal ook dit jaar blijven woeden. En de mogelijkheden daartoe zijn talrijk. Want er is in dit tiende jaar niet één centrale bijeenkomst, wel activiteiten het hele jaar en de hele wereld rond. Op dit ogenblik zijn er heel wat samenkomsten in Porto Alegre zelf en andere Braziliaanse steden, onder andere rond solidaire economie. Eind deze maand zijn er bijeenkomsten in Benin, met de nadruk op de impact van de financiële en de voedselcrisis op de Afrikaanse landbouw, in Madrid met tal van thema's op de agenda, en in de Tsjechische steden Praag, Brno en Usti nad Labem.

Dirk Barrez

David Dessers & Matthias Lievens, Gebroken vitrines. De andersglobalisten tien jaar na Seattle, 2009, 161 p., 12 € - klik voor info en bestellen

Het boek Dirk Barrez, De antwoorden van het antiglobalisme. Van Seattle tot Porto Alegre (2001, herdruk 2004) biedt zowel de neerslag van als beschouwingen bij het eerste Wereld Sociaal Forum, en is daarmee blijvend actueel. Nog altijd te bestellen door nieuwe generaties andersglobalisten en geïnteresseerden - klik hier

Klik voor artikel Kpomassé, Madrid, Prague and Greater Porto Alegre are the first cities to host Social Forums in 2010

Klik voor IPS-artikel World Social Forum: Back Seat Driver of Social Change

Regio's: 

Lees ook