Home

Kan dat, een land dat kinderarbeid invoert in de 21ste eeuw?

Het klinkt ongelooflijk dat een land kinderarbeid zou invoeren in de 21ste eeuw. En toch is het in Oezbekistan maar al te waar.

Hoe kan zoiets? In Oezbekistan heeft Islam Karimov en zijn kliek het volledig voor het zeggen. Dat was al zo toen de Sovjetunie nog bestond, en nog meer sinds de onafhankelijkheid in 1991. Repressie regeert, vervalste verkiezingen wint hij met stalinistische scores van zowat 90 procent. De omgeschoolde communisten van vroeger controleren alles wat hen rijker kan maken, de bevolking betaalt het gelag.

Zo worden boeren verplicht katoen te produceren waaraan ze zelf hun broek scheuren, de winsten zijn voor de machthebbers. Om de oogsten binnen te halen begin september gaat het regime van Karimov over tot geforceerde en loodzware kinderarbeid. In plaats van naar school te gaan, moeten de kinderen katoen plukken, zowat twee maanden lang. Scholen krijgen quota opgelegd, leerkrachten zijn verplicht het leerlingenmisbruik te organiseren, ouders moeten vooral zwijgen. Iedereen verliest, behalve de elite van Oezbekistan.

Internationale campagnes tegen de verplichte kinderarbeid hebben de jongste jaren een beperkt resultaat. Jonge kinderen worden minder ingezet, oudere nog altijd. En ter vervanging worden meer volwassenen gevorderd, met nefaste gevolgen voor de kwaliteit van onder andere onderwijs en gezondheidszorg

Bronnen

Cotton Campaign coalition - Uzbekistan's cotton industry relies on state-orchestrated forced labor of children and adults

Amnesty International stop torture country briefing: Uzbekistan

Antislavery - Forced labour in the Uzbek cotton industry

Als u Pala apprecieert, kan Pala wellicht ook op uw steun rekenen. Word PALA 2 euro steungever

Landen: 

Lees ook