Home

Terugblik op het Wereld Sociaal Forum in Salvador de Bahia

De jongste editie van het Wereld Sociaal Forum vond plaats in het Braziliaanse Salvador de Bahia van 13 tot 17 maart 2018. Opnieuw waren er 50 à 80.000 deelnemers, de meesten uit de regio maar ook uit wel honderdtwintig landen.

Vooreerst daagden ze massaal op om  - een traditie - de aftrap te geven met een betoging. Vervolgens om zich te wijden aan wel tweeduizend activiteiten, vergaderingen, bijeenkomsten, allemaal met het oog op ‘een andere wereld is mogelijk’.

Het Wereld Sociaal Forum is nog altijd groot, vooral dan in Brazilië en Zuid-Amerika. Wel zesduizend organisaties uit de civiele samenleving, vanuit de hele wereld, zouden er aanwezig zijn geweest.

Anderzijds, men kan er niet naast kijken dat de sociale bewegingen van Brazilië in eigen land sterk aan momentum hebben ingeboet; een vaststelling die grotendeels van toepassing is voor het hele continent, én zelfs in andere delen van de wereld.

Zoals altijd zou men terecht kunnen klagen over het gebrek aan belangstelling van media voor zoveel dat leeft en beweegt in tal van samenlevingen. De andersglobaliseringsbeweging kreeg zelden de aandacht die ze verdiende.

Maar ook. De vaststelling, vanaf het prille begin voor en na de millenniumwissel, dat deze beweging zich maar moeilijk kan ontplooien tot een krachtige hefboom voor mondiale veranderingen en voor tal van alternatieven die zowat overal het licht zien, blijft even geldig. Het Wereld Sociaal Forum of WSF, intussen zeventien jaar oud, blijft worstelen met haar aanpak.

Het belet niet dat er al een waaier van nieuwe activiteiten is uitgestald waaronder: het WSF tegen het extractivism in Zuid-Afrika in augustus 2018, het WSF van de migraties in Mexico in november 2018, het WSF over alternatieve economieën in Barcelona in april 2019 en de mondiale mars van New Delhi naar Genève van september 2019 tot september 2020. (db)

Bronnen
Artikel Le Forum Social Mondial de Salvador de Bahia: Quelques premières leçons
Website van het Wereld Sociaal Forum in Salvador de Bahia
Blog Fórum Social Mundial 2018: Um balanço necessário

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook