Home

Kashmir. Waar naartoe voor snel en accuraat nieuws?

Waar naartoe voor wie dinsdag 26 februari snel nieuws wil over de recente ontwikkeling in het Kashmirconflict tussen de kernmachten India en Pakistan?

Bijna meteen kan je voor accurate journalistieke berichtgeving – met bronnen - over de Indiase luchtaanval op Balakot in Pakistan terecht bij Wikipedia. Als bijna vanzelfsprekend vind je één klik verder ook informatie over de voorafgaande Pulwama aanslag in het Indiase deel van Kashmir op 14 februari. En alles is ingebed in de uitvoerige kennis die Wikipedia te bieden heeft over dit aanslepende conflict.

Vergelijk dit met klassieke media. Verreweg het grootste deel komt niet, of heel summier, aan berichtgeving toe over de oplopende spanningen tussen twee landen met grote en zelfs nucleaire militaire macht. Degenen die wel nieuws verschaffen brengen dat meestal veel later, veelal minder accuraat en onvergelijkbaar minder volledig.

Natuurlijk biedt de BBC dinsdag al een waardig alternatief. Al heeft Wikipedia zelfs tegenover de BBC sterke troeven met haar sterke encyclopedische aanvulling. BBC en andere kwaliteitsmedia  – ze moeten die naam toch voor iets verdienen - als Neue Zürcher Zeitung of Le Monde benen dan bij. En zeker de BBC zet er bijkomende journalistieke kracht op.

Het blijft opvallend hoe een online encyclopedie - zelfs als het om actualiteit gaat - de meeste media ver achter zich kan laten. Geregeld is Wikipedia zelfs in pure berichtgeving sneller en accurater dan toonaangevende media. Het is de reden waarom we in Pala al langer hebben gepleit voor een mediatoekomst vol encyclopedische journalistiek. (db)

Lees ook De mediatoekomst is aan encyclopedische journalistiek

Bronnen
Wikipedia - 2019 Balakot airstrike
Wikipedia - 2019 Pulwama attack
Wikipedia - Kashmir conflict


Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Landen: 

Lees ook