Home

New York Times over macabere Belgische corona wanprestatie

Toen het coronavirus toesloeg, zijn vele ouderen fataal in de steek gelaten om te sterven. De New York Times brengt een uitgebreid verslag met een macabere hoofdrol voor België. Een schuldige rol.

De Amerikaanse krant geeft uitdrukkelijk mee dat de VS zich een weg blunderde naar het grootste aantal covid-19 doden. Maar dan nog blijven Europese landen het meest doden tellen in verhouding tot hun bevolking.

In Spanje, Groot-Brittannië, Zweden, België had men weinig of geen oog voor rusthuizen en oudere mensen. Meer dan eens blijkt hoe het gevoerde beleid ouderen aan hun lot overlaat: soms is hen verzorging geweigerd, soms zijn ze weggestuurd uit ziekenhuizen, soms heeft men ze laten sterven…

België springt eruit met een verregaande en uiterst dodelijke verwaarlozing van zijn woonzorgcentra. De New York Times bericht over een Brusselse instelling:

“Eight residents had died in three weeks. Some staff members had only gowns and goggles from Halloween doctor costumes for protection.

Nor was help coming. Ms. Doyen had begged hospitals to collect her infected residents. They refused. Sometimes she was told to administer morphine and let death come. Once she was told to pray.

Then, in the early morning of April 10, it all got worse.

First, a resident died at 1:20 a.m. Three hours later, another died. At 5:30 a.m., still another. The night nurse had long since given up calling ambulances.”

Het gevolg: meer dan 5700 bewoners van woonzorgcentra in België zijn overleden aan covid-19. Wie het sterk uitgewerkte NY Times verhaal uitleest, kan maar tot één conclusie komen. Er is hier sprake van schuldig verzuim.

Maar, zoals het Pala E-book 10.000 doden & lockdown. Waren ze te vermijden? in mei vaststelde: tot nu is er in België, anders dan bv. in Spanje of Italië, geen gerechtelijk onderzoek naar de oorzaken van en verantwoordelijken voor de massale sterfte in tal van woonzorgcentra. Het onuitlegbare blijft niet uitgelegd.

Tot nu heeft geen enkele beleidsdrager of –draagster in België politieke verantwoordelijkheid opgenomen of moeten opnemen. Dit land, wereldwijd koploper in aantal covid-19 doden in verhouding tot de bevolking, is er vrijwel in geslaagd om 10.000 doden tot een fait divers te maken… terwijl reeds een minimale eerlijke evaluatie vertelt dat het grootste deel van hen nog onder de levende mensen hoorde te zijn. Met een tijdig en degelijk coronabeleid was hun dood vermijdbaar.(db)

Bron
When covid-19 hit, many elderly were left to die - artikel in New York Times
10.000 doden & lockdown. Waren ze te vermijden?, Pala E-book, €4,95, klik hier voor info en bestellen
 

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook