Home

De Tigray – Ethiopië - Eritrea oorlog: hoe volgen?

Kaart Wikipedia
klik om te vergroten

De ommekeer in Afghanistan zoog de voorbije weken veel aandacht weg bij tal van media. Dan schiet er vaak weinig journalistieke kracht over voor andere belangrijke evoluties, zoals bv. de oorlog in Tigray, in feite in zowat de hele Hoorn van Afrika en zelfs daarbuiten.

Tigray mag dan ‘slechts’ een regio zijn in het Noorden van Ethiopië maar de impact van het conflict tussen vooral de Tigray Defense Forces en de Ethiopian National Defence Force (ENDF) reikt veel verder. Allereerst raakt zowat heel Ethiopië verwikkeld in deze burgeroorlog. Dat is in Afrika na Nigeria het meest bevolkte land met naar schatting 118 miljoen inwoners.

Daar blijft het allerminst bij. Het buurland Eritrea mengt zich meteen actief in de strijd aan de zijde van de EFDF, zodat de burgeroorlog meteen ook een internationaal conflict wordt… niet voor de eerste maal. Ter herinnering, van mei 1998 tot juni 2000 vochten Eritrea en Ethiopië een uiterst bloedige grensoorlog uit. Schattingen over het aantal doden lopen uiteen van 70.000 tot maar liefst 300.000. Slechts in 2018 kwam er een vredesverdrag.

Nog meer landen raken betrokken in de huidige Tigray – Ethiopië – Eritrea oorlog. Tienduizenden vluchten voor het conflict naar Soedan. De spanningen met Ethiopië  lopen op, er komen schermutselingen van en het Soedanese leger ontplooit zich aan de grens met Ethiopië. Verder zijn er aanwijzingen en verklaringen dat ook Somalië betrokken zou zijn geraakt en soldaten zou sturen via Eritrea.

Bij nader toezien is de oorlog in Tigray een oorlog in zowat de hele Hoorn van Afrika, en zelfs verder doordat ook Soedan is betrokken.

Het blijft niet bij vechten alleen: moord, verkrachting, hongersnood

Op heel wat plaatsen zijn burgers gedood zonder enige vorm van proces, in totaal allicht minstens tienduizend.

Veelvuldig zijn ook de berichten over verkrachting, door sommigen beschouwd als een welbewust gebruikt oorlogswapen.

Ondervoeding en hongersnood treffen deze regio geregeld. Gewapende conflicten maken dergelijke humanitaire crises alleen maar erger. Onder andere de Verenigde Naties gewagen van 4,5 miljoen mensen die dringend hulp nodig hebben… waarvan 1 miljoen door de oorlog niet langer te bereiken zijn.

Hoe volgen?

Wie op een overzichtelijke wijze dit onderbelichte conflict wil volgen, kan terecht op Wikipedia, vooral dan de Engelstalige. Het is geregeld indrukwekkend om zien hoe deze common good encyclopedie er zelfs voor nieuws en actualiteit in slaagt om meest duidelijkheid te verschaffen over de feitelijke gebeurtenissen. (db)

Bronnen Wikipedia
Tigray War
Eritrean–Ethiopian War
Ethiopia
War in Afghanistan (2001–2021)


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook