Accueil

Omgaan met misleidend nieuws. Er is meer dan fake news

In elke samenleving, en zeker in degene die democratisch willen zijn, is het belangrijk dat mensen nieuws en informatie goed weten in te schatten. Sinds de opkomst van internet kennen we al enkele decennia het fenomeen van de oceaan aan boodschappen en gegevens die tal van media elke seconde uitspuwen.

We dreigen erin te verdrinken en de voor ons meest essentiële informatie te missen. Erger nog, juistheid en waarheidsbetrachting ontbreken dikwijls in die nieuwsmassa, soms ongewild en dikwijls net heel bewust. Het gevaar om misleid te worden is daarmee sterk toegenomen, zelfs nog meer voor wie zich te buiten gaat aan overmatige mediaconsumptie.

Om dat tegen te gaan is het concept van mediageletterdheid of mediawijsheid bedacht, om ons beter in staat te stellen het waarheidsgehalte van nieuws te onderscheiden. Dan is het bijvoorbeeld aangeraden om alvast onderscheid te maken tussen soms heel verschillende vormen van misleidend nieuws. Want de term nepnieuws is eigenlijk veel te algemeen.

Een infografiek van EAVI, de European Association for Viewers Interests, biedt daarbij steun. Ze onderscheidt tien vormen van misleidend nieuws, van propaganda tot fake, met telkens een omschrijving en het aangeven van de impact ervan, en de motivatie erachter.

Deze grafiek is natuurlijk voor discussie vatbaar, al zeker valt er te discussiëren over hoe de impact wordt ingeschat van propaganda. Maar even goed helpt het om zicht te krijgen op de veelkoppigheid van misleidend nieuws. (db - met dank aan Philippe Van Meerbeeck en Pedro De Bruyckere)

Bron
Beyond ‘Fake News’

Uw doordachte reacties zijn heel welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Lees ook