Accueil

Eindelijk! Daar is Global Environment Outlook 6

Beloofd voor 2017 en eindelijk klaar. Global Environment Outlook 6 confronteert ons met de dramatische toestand van onze planeet en ons natuurlijk kapitaal; en herinnert ons eraan dat een gezond milieu noodzakelijk is om onze welvaart en ons welzijn op te baseren.

De eerste kernboodschap maakt al glashelder duidelijk waar het op staat. Dit rapport, de opvolger van GEO-5 uit 2012, "toont dat de algemene milieusituatie mondiaal verslechtert en dat er nog weinig tijd is om te handelen".

Zoals we nu bezig zijn, kunnen we vergeten dat we de milieu-ambities van de duurzaamheidsdoelen halen. Duurzaamheid realiseren dreigt onbereikbaar te worden. Op zowat alle terreinen - luchtkwaliteit, biodiversiteit, plastic afval, bodemerosie, natuurlijke rijkdommen, antibioticaresistentie ... - scoren we slecht of boeren we zelfs ernstig achteruit.

Alleen al de kernboodschappen lezen maakt u resistent voor wie de ernst van de toestand wil wegwuiven. Ze zijn hieronder als bijlage te vinden.

U vindt het volledige rapport en ook de samenvatting online en kan ook terecht in de databank op de website van Global Environment Outlook. Die zoomt in op meer dan vijfhonderd variabelen, van watervoorraden, voedselproductie en bedreigde diersoorten over levensverwachting, ongelijkheid en militaire uitgaven tot gemiddelde temperaturen, emissies, rampen en nog zoveel meer.

Altijd interessant om op die manier de polsslag van het ecosysteem aarde te kunnen voelen. Tenslotte is het toch het lichaam of de thuis voor de volledige mondiale samenleving en dus voor ons allemaal. (db)

Websites
Global Environment Outlook algemene website
GEO databank 
De 500 variabelen uit de GEO databank

Lees ook deze Pala artikels
Milieu boert zwaar achteruit, GEO rapportering laat op zich wachten (2-4-2018)
Mondiale milieu uitkijkpost: Global Environment Outlook (15-4-2016)

Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 

Lees ook