Accueil

Media, Wereldoorlog II en klimaatoorlog

“Wat indien we de klimaatcrisis zouden behandelen zoals het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog?” Zo vraagt de bekende Amerikaanse oud-TV-journalist Bill Moyers zich af in een toespraak voor de conferentie Covering Climate Now.

Hoe kunnen journalisten hun werk beter doen als het gaat om de mogelijke “ineenstorting van onze beschaving en het uitsterven van een groot deel van de natuur”, om de klimaatcrisis dus? In 2018 besteedden de drie grote Amerikaanse nieuwszenders en Fox samen amper 142 minuten aan klimaatverandering, bijna de helft minder dan het jaar tevoren.

Moyers trekt een parallel met de schemeroorlog in Europa na de nederlaag van Polen in 1939 en de volle uitbraak van de Tweede Wereldoorlog bijna een jaar later. De TV-zenders waren al die tijd niet geïnteresseerd in berichtgeving over de catastrofe die zich aftekende in Europa. Zelfs de invasie in Polen moesten de verslaggevers op het terrein door de strot van CBS duwen.

In 1939-40 was het de opdracht van journalisten om de wereld wakker te schudden over de vernietigende oorlog die dreigde in Europa; en om de Amerikanen er mee van te overtuigen dat ze verantwoordelijkheid hadden om het fascisme te verslaan.

Altijd is het uiterst belangrijk om te berichten over de waarheid. Vandaag moet de journalistiek de dreigende klimaatcatastrofe duiden. Want klimaatontkenning brengt geen toekomst.

Inderdaad, we zijn de fase van de schemeroorlog eigenlijk al lang voorbij…. En zijn heel slecht voorbereid in volle oorlog beland. Het is diezelfde redenering die al in 2007 opduikt in de Pala opinie Wij zijn in oorlog... Maar anders dan we spontaan denken. Een jaar later is ze verder uitgewerkt in het boek Van eiland tot wereld. Appèl voor een menselijke samenleving.

Bronnen
What if we covered the climate crisis like we did the start of the second world war?
Transforming the media’s coverage of the climate crisis


Uw doordachte reacties zijn welkom op het emailadres infoATpala.be

Overname van dit artikel toegelaten voor niet-commerciële en niet-gesubsidieerde organisaties met vermelding van auteur en bron, met weblink. Wij vernemen het graag | Commerciële en/of gesubsidieerde organisaties nemen voor publicatie contact op met info@pala.be

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Thema: 

Lees ook