Home

Sierra Leone is vast van plan hard op te treden tegen corrupte investeerders

Abdul Tejan-Cole, de speciale commissaris voor de bestrijding van corruptie in het West-Afrikaanse Sierra Leone, maakt zich sterk dat toekomstige investeerders niet moeten proberen om de wetgeving van zijn land te omzeilen. Dat zei hij vorige week in Londen op een ontmoeting met potentiële investeerders.

Begin september werd er voor de kust olie ontdekt. Zoals vaak in Afrika zou dat wel eens het begin kunnen zijn van grootschalige corruptie en ontwrichting van de samenleving. Sierra Leone herstelt nog moeizaam van de gevolgen die jarenlange burgeroorlog hebben veroorzaakt. Het kleine land is echter vast van plan om af te rekenen met de spoken uit het verleden en er de nodige lessen uit te trekken. De olie-exploitatie moet zo transparant mogelijk verlopen, zei de commissaris. Als voorbeeld haalde hij de nieuwe wetgeving op de mijnbouw aan en de ondertekening van het Extractive Industries Transparency Initiative, dat moet voorkomen dat mijnbedrijven via smeergeld de belangen van het land onderuit halen. Tegelijkertijd besefte Tejan-Cole dat zaken doen met de multinationale bedrijven uit de oliesector nog veel stringentere wetgeving noodzakelijk maken.

Zeven jaar na het einde van de burgeroorlog is Sierra Leone er toch al in geslaagd om 12 plaatsen te stijgen op de ranglijst van Transparency International, de NGO-waakhond inzake corruptie. Het land kwam dan ook van heel ver terug. De commissaris rekent ook op de consequente houding van westerse landen om hun bedrijven ertoe aan te zetten zich aan de lokale wetgeving te houden en op te treden als multinationals over de schreef gaan. Hij voegde er aan toe dat hij persoonlijk zal toezien dat corruptie streng wordt vervolgd voor de rechtbanken in de hoofdstad Freetown om te bewijzen dat de rechtsstaat functioneert.

Begin november werden twee ministers gedwongen tot aftreden nadat duidelijk was geworden dat ze steekpenningen hadden aangenomen. Het was de eerste keer dat corruptie op het hoogste niveau werd aangepakt in het land sinds de democratie er werd hersteld. Volgens de commissaris waait er een nieuwe wind en is het hele land vast van plan om met een propere lei te beginnen. (JVC)

Klik voor artikel Sierra Leone rekent af met corruptie

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Van zogenaamde ‘sociale media’ tot AI, argeloosheid is de rode draad

OpenAI blog Governance of superintelligence

Ineens lijkt artificiële intelligentie overal terwijl ze eigenlijk al decennia in opmars is. Maar er vindt inderdaad een versnelling plaats. En argeloosheid daarover kunnen we maar beter missen, zeker nu zelfs de bazen van OpenAI, Alphabet en Microsoft regulering vragen: alsof Exxon in 1965 zou vragen om een klimaatakkoord.