Accueil

Afrikaanse leiders onder vuur wegens ‘te lakse houding’ tegenover Zimbabwe

De voorbije weken bereikte de aanslepende crisis in Zimbabwe een nieuw dieptepunt. Met een hyperinflatie van 1700 % (een wereldrecord!) en een BNP dat sinds 2000 met 54 % is gedaald, nemen armoede en honger hand over hand toe. De protestacties van de brede Save Zimbabwe Campaign, waarin vakbonden, mensenrechtenorganisaties, kerken en oppositiepartijen het autoritaire regime van president Robert Mugabe aan de kaak stellen, werden op uiterst brutale wijze door de politie uit elkaar geslagen. Gift Tandare, leider van een democratische jongerenvereniging, kwam daarbij om het leven en MDC-oppositieleider Morgan Tsvangirai liep tijdens zijn arrestatie een schedelbreuk op. Tientallen vreedzame betogers maakten kennis met foltertechnieken op politiekantoren in Harare en Bulawayo. Op 13 maart viel de politie binnen in de kantoren van de grootste vakbond, Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU), om materiaal in beslag te nemen over de aangekondigde algemene staking van 3 en 4 april. Internationaal neemt de druk op Mugabe en zijn ZANU-PF-partij toe, maar merkwaardig genoeg blijven vele Afrikaanse leiders oorverdovend stil of beperken ze hun activiteiten tot ‘stille diplomatie’. Hoe langer hoe meer stuit deze houding op kritiek van de actieve Afrikaanse civiele samenleving. De Ghanese president John Kufuor, momenteel voorzitter van de Afrikaanse Unie, kreeg bij zijn bezoek aan Londen kritische vragen van Zimbabwaanse politieke vluchtelingen over de al te lakse houding van de AU tegenover Mugabe. Kufuor kon weinig anders dan “de gang van zaken in Zimbabwe betreuren en oproepen tot dialoog en respect voor de mensenrechten”. De meeste beroering kwam – niet onverwacht – uit buurland Zuid-Afrika. President Thabo Mbeki voert al jaren een ‘stille diplomatie’ tegenover Harare, maar kwam nu ook binnen zijn eigen ANC in het parlement onder vuur te liggen. Vooral de vakbondsvleugel Cosatu pikt dat niet langer en eist dat Zuid-Afrika zich zou aansluiten bij krachtige internationale sancties. Zuid-Afrikaanse vakbonds- en kerkleiders (o.a. aartsbisschop Desmond Tutu) noemen het een “schande voor Afrika” en vinden het de plicht van Zuid-Afrika, dat ten tijde van de Apartheid zoveel steun heeft gekregen uit Zimbabwe, om nu de activisten in Harare niet in de steek te laten. De Internationale Vakbondskoepel ITUC heeft de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) om dringende maatregelen gevraagd. Voorlopig geeft Mugabe geen krimp, maar voor hoelang nog?

Solidariteitsacties met Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU)
http://www.labourstart.org/cgi-bin/solidarityforever/show_campaign.cgi?c=212
Internationale Vakbondskoepel (ITUC) vraagt tussenkomst ILO
http://www.scoop.co.nz/stories/WO0703/S00335.htm
Protest binnen ANC en Cosatu in Zuid-Afrika
http://allafrica.com/stories/200703180002.html
Verslaggeving in lokale kranten
http://allafrica.com/zimbabwe/
Reactie van aartsbisschop Tutu: Association of Zimbabwe Journalists
http://www.zimbabwejournalists.com/story.php?art_id=1961&cat=1
Feature van Patrick Burnett op Pambazuka News
http://www.pambazuka.org/en/category/features/40373

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook

Waarom een militaire interventie in Zimbabwe geen goed idee is

De toestand in Zimbabwe wordt met de dag uitzichtlozer. Minstens 800 mensen zijn de voorbije weken gestorven aan cholera en 60.000 anderen dreigen door de epidemie besmet te raken omdat het gezondheidssysteem compleet is ingestort, zuiver drinkwater bijna niet meer te krijgen is en de afvalbergen zich ophopen in de armste wijken. De inflatie heeft ondertussen duizelingwekkende hoogten bereikt, kortom niets werkt nog zoals het hoort. Kritische journalisten en mensenrechtenactivisten worden bedreigd.

Vakbonden doelwit van repressie in Zimbabwe

Sinds de fel gecontesteerde verkiezingen van 29 maart zinkt Zimbabwe elke dag een beetje verder weg in het moeras. In de laatste aflevering van de machtsstrijd van president Robert Mugabe tegen de oppositie moeten nu ook de vakbonden het ontgelden. Vorige week werden voorzitter Lovemore Matombo en algemeen-secretaris Wellington Chibebe van het Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU) gearresteerd en opgesloten in de centrale gevangenis van Harare. Daarbij is de politie bijzonder hardhandig te werk gegaan. Er wordt gevreesd dat beide mannen in de gevangenis zullen worden gemarteld. ZCTU is de belangrijkste onafhankelijke vakcentrale van het land. Hun misdaad?