Accueil

Al 50 mondiale arbeidsovereenkomsten tussen multinationals en vakbondswereld

In 1988 was het Franse voedingsbedrijf Danone allereerste om een mondiale arbeidsovereenkomst te sluiten met de vakbondswereld. Eind 2006 volgt France Telecom als vijftigste bedrijf.
Zulk akkoord voorziet dat de sociale basisnormen van de Internationale Arbeidsorganisatie worden gerespecteerd in alle afdelingen van een multinational, overal ter wereld. Bij France Telecom gaat het om meer dan tweehonderdduizend werknemers.
En meestal geldt het voor de hele productieketen, dus ook voor de leveranciers, zelfs indien die niet hebben ondertekend. Bij dat alles is controle natuurlijk doorslaggevend. Daarom voorziet men in opvolging en in het betrekken van de vakbonden daarbij.
Pas vanaf 2000 zijn er beduidend meer van dergelijke mondiale arbeidsovereenkomsten gekomen. Bekende namen zijn Ikea, Chiquita, Volkswagen, Carrefour en H&M. Merk op dat dit niet volstaat om helemaal onbesproken te blijven. Zie hieronder o.a. de informatie over Ikea.

Meer lezen over mondiale arbeidsovereenkomsten
http://www.ilo.org/public/french/bureau/inf/features/07/agreements.htm
Korte informatie over de sociale basisnormen en de Internationale Arbeidsorganisatie http://www.pala.be/woordenboek.php?id=00075
Uitgebreide informatie over de sociale basisnormen van de IAO
http://www.ilo.org/public/french/standards/norm/index.htm
Web-tv: made in Ikea, kritische campagne over arbeidsbeleid (even naar beneden scrollen) www.pala.be 

Regio's: 
Landen: 
Thema: 

Lees ook