Accueil

Duurzaam toerisme op Wereld Toerismeforum? Kritische zin gevraagd

Vanaf vandaag tot zaterdag verzamelen 5000 mensen in het Braziliaanse Porto Alegre voor Destinations 2006. Het is de derde jaartop van het Wereld Toerismeforum voor Vrede en Duurzame Ontwikkeling.
De top zal vrijwel 140 voorbeelden voorgeschoteld krijgen van wat duurzaam toerisme wordt genoemd. Daarbij zal aandacht gaan naar bescherming van biodiversiteit, sociaal-economische ontwikkeling, waardering van culturele diversiteit en zelfs wereldvrede.
Dat zijn alle nobele doelstellingen. En toerisme is in de wereldeconomie een belangrijke en groeiende sector, en moet dus zijn verantwoordelijkheid nemen.
Maar enkele forse kanttekeningen zijn wel nodig.
Spreken over duurzaam toerisme in het geval van een vakantie in de Braziliaanse Pantanal of in Maleisië is niet echt op zijn plaats. Vooral milieuverenigingen wijzen er op dat dergelijke verre vliegvakanties het eerlijke aardeaandeel van een volledig jaar van iemand opslorpen.
Even misplaatst is de voorstelling dat toerisme een hefboom is voor een goede sociaal-economische ontwikkeling van landen. Op een debat in Antwerpen over het zogenaamde ‘pro-poor tourism’ zei professor Myriam Jansen-Verbeke ronduit dat “toerisme onderontwikkeling niet kan oplossen”.
Daar viel ook te horen dat ‘pro-poor tourism’ wel een ongelukkige en te vermijden term is. De suggestie om te spreken van ‘Fair Tourism’ kreeg wel bijval. Die naam geeft aan dat – als er dan toch toerisme is – het dan maar beter zo duurzaam mogelijk kan zijn, met inbegrip van het zoveel mogelijk deel uitmaken van de lokale economie en het waarborgen van een leefbaar inkomen voor alle betrokkenen.

Wereld Toerismeforum  http://www.worldtourismforum.org/destinations2006
Pro-Poor Tourism Tweespraken debat    http://www.ua.ac.be/main.aspx?c=*USOS&n=42681&ct=43141&e=109700
Pro-Poor Tourism  http://www.propoortourism.org.uk/

Regio's: 
Landen: 

Lees ook