Accueil

Geneesmiddelen voor iedereen? Wachten op beslissing Indiase rechtbank

De wereld, en vooral de gezondheidswereld, wacht op een beslissing van Indiase rechters in Chennai. Daar loopt een rechtszaak van het grote farmaceutische bedrijf Novartis tegen de Indiase staat.
De multinational vindt dat al zijn geneesmiddelen overal bescherming verdienen en dus gepatenteerd moeten kunnen raken. Het kan moeilijk leven met landen die daar anders over oordelen, zelfs niet als zij argumenteren dat levensnoodzakelijke geneesmiddelen betaalbaar moeten zijn voor iedereen, en evenmin als zelfs de Wereldhandelsorganisatie erkent dat landen recht hebben om de volksgezondheid te beschermen. En daarom begint Novartis een proces tegen India om die mensvriendelijke patentwet te herzien.
De gevolgen dreigen groot te zijn. Want India is vandaag de grootste producent en leverancier van betaalbare geneesmiddelen. Neem één voorbeeld, aidsbehandeling in ontwikkelingslanden, daarvoor komt meer dan de helft van de gebruikte medicijnen uit India.
Indien Novartis de rechtszaak wint, wordt ook in India de rode loper uitgerold voor almaar meer patenten. Dan kunnen de Indiase farmaceutische bedrijven gedurende twintig jaar amper of geen goedkope generische versies aanmaken. Vele miljoenen mensen overal ter wereld zullen de geneesmiddelen die ze nodig hebben, moeten missen. Want met een prijs die tot vijftig of zelfs honderdvijftig keer hoger kan liggen, worden ze onbetaalbaar.
Zowel Artsen zonder Grenzen als Oxfam voeren een publiekscampagne om Novartis tot een andere mening te brengen. 350.000 mensen ondertekenden de petitie van Artsen zonder Grenzen.

Artikel Manila Times - http://www.manilatimes.net/national/2007/apr/26/yehey/opinion/20070426opi5.html
Artsen zonder Grenzen - De zaak Novartis  http://www.azg.be/nl/actualiteit/petitie/faq.htm
Oxfam campagne - http://www.oxfamsol.be/nl/article.php3?id_article=962

Landen: 
Thema: 

Lees ook