Accueil

Grootste werelddistributeur Wal-Mart veroordeeld voor niet betalen overuren 187.000 werknemers

Het Amerikaanse Wal-Mart is het grootste distributiebedrijf ter wereld. In 2005 bedroeg de omzet 310 miljard dollar. Maar of dat ook tot winst leidt? Allerminst tot sociale winst. Het bedrijf betaalt schandalig lage lonen die een vijfde tot zelfs bijna een derde lager liggen dan bij de concurrenten. Af en toe zakken die lonen zelfs nog lager, begin dit jaar was er in de VS nog een loonsdaling van 2,5 tot 4,8 procent.
Nog erger kan ook, want overuren kloppen doen de werknemers al te dikwijls zonder dat ze worden betaald. Daar heeft een rechter nu een stokje voorgestoken. Wal-Mart moet aan 187.000 werknemers 78,5 miljoen dollar betalen voor hun onbetaalde overuren. Maar Wal-Mart leert maar moeilijk… en heeft al verklaard in beroep te zullen gaan.
Groot probleem is natuurlijk dat de sociale dumping van Wal-Mart dreigt over te slaan op de concurrenten die geen andere uitweg zien om de concurrentie aan te kunnen.
Zich verzetten is niet makkelijk voor het personeel. Wie bij een vakbond wil, wordt verzocht daarvan af te zien of wacht ontslag. Meer dan eens is een filiaal waarvan de werknemers zich syndicaal organiseerden, simpelweg gesloten wegens ‘niet rendabel’.
Toch is het maar de vraag of het sociale wanbeleid van Wal-Mart tot meer economische winst leidt. Vroeger al is gebleken dat concurrent Costco zijn werknemers bijna 40 procent meer betaalt en toch veel rendabeler is. Hoe kan dat? Wel, de werknemers van Costco lopen niet weg en ze presteren veel beter.

Wal-Mart veroordeeld
http://www.alterbusinessnews.be/nl/een-rechtbank-in-pennsylvania-veroordeelde-wal-mart-tot-het-vergoeden-van-187000-werknemers-voor-onbetaalde-overuren-in--va15447.html
Sociale dumping als economisch model
http://www.alterbusinessnews.be/nl/wal-mart-sociale-dumping-als-economisch-model-va13530.html
Hoge lonen Costco toch winstgevender  http://www.alterbusinessnews.be/nl/verenigde-staten-de-hoge-lonen-bij-costco-va7207.html

Regio's: 
Thema: 

Lees ook

Van een nieuwe Ikea en de jobs van General Motors: de jacht op goedkope arbeid woedt heviger

Wereldwijd hebben allen die van werk moeten leven het moeilijk. Hun aandeel in de welvaart die we produceren gaat op de meeste plaatsen al heel lang achteruit. Dat de financiële crisis ook voor wie van kapitaal moet leven de kaarten hard anders heeft geschud, verbetert daarom nog niet de situatie bij werknemers. Op mondiale economische markten blijven ze gevangen in een heel kwetsbare positie.

Neem de werknemers van de grote Amerikaanse autobedrijven. Vooral in de Verenigde Staten is het lang bon ton geweest, en soms is het dat nog altijd, om de vakbonden te hoge lonen te verwijten en daar de reden voor het falen te zoeken. Vrijwel iedereen moet vandaag beseffen dat in de eerste plaats het management van General Motors, Ford en Chrysler hebben gefaald.