Accueil

India: de olifant versus de draak

Hoe verhoudt India zich tot China, vooral dan op economisch vlak? Niet onbelangrijk, want het zijn veruit de meest volkrijke landen ter wereld. Bijna twee op vijf wereldbewoners zijn Indiër of Chinees.
Brigitte Ars tekent drie mogelijke scenario’s. De Chinese draak haalt het van de Indiase olifant. De snellere groei en modernisering van China zou in die richting kunnen wijzen. Maar misschien is dat bedrieglijk.
In een tweede scenario put India volop kracht uit zijn kwaliteiten die volop tot hun recht komen in een wereld waarin dienstverlening, kennismanagement en digitalisering aan belang winnen. India is sterker gewapend voor die nieuwe economie en kan China straks het nakijken geven.
Of, een derde mogelijk scenario, beide toekomstige economische reuzen slaan de handen in elkaar en creëren een grote economische ruimte die het voor het zeggen krijgt in de wereldeconomie. Zo herstelt Azië nog sneller dan verwacht zijn aloude economische dominantie.
Op die dynamiek wijst ook Hugo Van de Voorde in zijn boek Het Gouden Oosten: voortaan tekenen India en China mee het technologische en economische mondiale landschap, dat is niet langer een bijna-exclusiviteit van de Verenigde Staten.

Uit het recente India landenboek http://ikwilniet.org/bestelformulieren/bestelformulier_landenreeks.htm
Zie ook Het Gouden Oosten. Europa in de schaduw van Azië
http://parma.pair.com/jeugd/globalsociety/bestelformulieren/bestelformulier_vandaele.htm
boekbespreking http://www.ikwilniet.org/artikel.php?id=00009

Landen: 
Thema: 

Lees ook

China en India krijgen meer te zeggen in wereldeconomie

Het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank hebben hun jaarlijkse Lentevergadering in Washington achter de rug. Beide instellingen zijn opgericht in 1944 in het Amerikaanse stadje Bretton Woods om de wereldeconomie in goede banen te leiden. Maar sindsdien is de wereld fel veranderd, o.a. door de opkomst van nieuwe sterke economieën in vooral Azië.
Meer en meer raakt aanvaard dat landen als China en India een grotere rol moeten spelen binnen IMF. De macht in het Fonds is verdeeld volgens het aandeel dat landen hebben in het kapitaal. Er is nu beslist dat er voorstellen mogen komen om dat stemmenaandeel te veranderen.