Accueil

Solidariteit met Iraanse vakbondsleider Mansour Osanloo

Mansour Osanloo, de Iraanse vakbondsleider die sinds 10 juli 2007 voor de derde keer in de gevangenis zit, is internationaal uitgegroeid tot het symbool van verzet van de Iraanse werknemers tegen het gebrek aan vakbondsvrijheid in hun land. De Internationale Federatie van Transportarbeiders (ITF) heeft haar internationale actieweek (Organising Globally - Building Union Power, 15 tot 21 oktober) volledig in het teken gesteld van solidariteit met de Iraanse vakbondsmensen. Want naast Osanloo zitten nog twee andere vakbondsleiders, Ebrahim Madadi (buschauffeurs) en Mahmoud Salehi (bakkersbond), in de gevangenis vanwege hun onafhankelijk vakbondswerk. Alleen door de regering goedgekeurde en regimegetrouwe vakbonden zijn toegelaten in Iran, dat daarmee flagrant ingaat tegen de regels van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Sinds Osanloo in juni 2005 samen met enkele collega's de onafhankelijke vakbond van buschauffeurs in Teheran oprichtte, bracht hij al 366 dagen in de gevangenis door. Onder druk van internationaal protest kwam hij al twee keer op borg vrij zonder dat hij ooit officieel in staat van beschuldiging werd gesteld. Op 10 juli sleurden geheime agenten hem van een stadsbus en brachten hem naar de gevangenis. Zijn vrouw kreeg rake klappen nadat ze een ontmoeting had met een VN-vertegenwoordiger over het lot van haar man in de beruchte Evin-gevangenis. Pas in september kreeg Osanloo eindelijk de kans om met zijn advocaat te spreken en kort daarna ook zijn familie te ontmoeten. Ondertussen blijkt dat hij dringend medische zorg nodig heeft, zoniet dreigt hij blind te worden. Van Noorwegen tot Marokko, van Managua tot Bangkok hebben vakbondsmensen vorige week actie gevoerd uit solidariteit met Osanloo. Op YouTube heeft ITF een korte film geplaatst over het leven en werk van de Iraanse vakbondsleider en Amnesty International startte een online petitie die 24 uur na de lancering al 6000 handtekeningen verzamelde. Onder druk van de wereldwijde vakbondsacties heeft de gevangenisdirectie dan toch toegestaan dat Osanloo zaterdag dringend medische verzorging kreeg voor zijn oogziekte. De ITF hoopt dat dit een eerste stap kan zijn naar een meer humane en rechtvaardige behandeling van Iraanse gevangenen. De acties voor de vrijlating van de vakbondsmensen gaan door. De Iraanse autoriteiten hebben totnogtoe geweigerd om met vakbondsdelegaties te praten.

Weblinks

Web-tv-reportage Freedom Will Come - The Story of Mansour Osanloo een kortfilm over de Iraanse vakbondsleider en zijn strijd voor waardigheid en vakbondsvrijheid (Obra Productions)

Over de internationale vakbondscampagne 1

Over de internationale vakbondscampagne 2

Over de internationale vakbondscampagne 3

Amnesty International online-petitie

Landen: 

Lees ook

Vakbondsrechten zwaar in verdrukking in Bangladesh

Sinds 12 januari 2007 heeft de door militairen gedomineerde interimregering van Bangladesh alle politieke en vakbondsactiviteiten verboden in de hoop een einde te maken aan de groeiende sociale onrust in het arme Zuid-Aziatische land. Tientallen vakbondsmensen en mensenrechtenactivisten zijn sindsdien gearresteerd, hardhandig ondervraagd en in de gevangenis gestopt.