Accueil

Sterke groei Europese hernieuwbare energie

Niet elke groei is een ecologische ramp. Als het om wind- en zonne-energie gaat, kan de toename maar best in dubbele cijfers worden geschreven.
Vorig jaar installeerde Europa meer dan 6 miljoen kilowatt aan nieuwe windturbines, een toename van ruim 15 procent.
Van de grote landen speelt vooral Duitsland een opvallende rol. Hernieuwbare energie is er nu belangrijker dan kernenergie. En windenergie is waterkracht voorbijgestoken. Voor zonnecellen die stroom produceren, nu nog een klein broertje op energievlak, is het land veruit de grootste markt in Europa. De toename van zonnepanelen is spectaculair, nu zelfs groter dan in Japan.
Ook de groei in werkgelegenheid mag gezien. In 2005 is hernieuwbare energie goed voor ongeveer 170.000 arbeidsplaatsen in Duitsland, zeven procent meer dan het jaar ervoor. Export blijkt daarbij een bijkomende drijvende kracht.
Hernieuwbare energie biedt ook perspectieven voor nuttige internationale samenwerking. Zo beslisten India en Duitsland meer samen te werken inzake wind- en zonne-energie, en inzake energie-efficiëntie.

De Koevoet http://www.dialoog.be/dekoevoet/index.htm
hernieuwbare energie in Duitsland http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/
hernieuwbare energie in Duitsland 2 http://www.bmu.de/erneuerbare_energien/ 
cijfers over Duitse hernieuwbare energie http://www.wind-energie.de/fileadmin/dokumente/Themen_A-Z/DATEN/BMU_EE_in_Zahlen_2005.pdf

Regio's: 

Lees ook

Europees Parlement verhoogt druk om de energie-omslag te realiseren

Adriatische Zee - Gabicce Mare

Een oliebedrijf wil honderden miljoenen schadevergoeding van Italië omdat het niet langer mag boren aan de Adriatische kust. Het Verdrag over het Energiehandvest maakt dit mogelijk. Het Europees Parlement eist een volledige terugtrekking uit dat verdrag als de Commissie niet over de brug komt met een aanvaardbare aanpassing.