duurzaamheid

Duurzaamheid is op een efficiënte wijze de gerechtvaardigde materiële behoeften kunnen invullen van alle nu levende wereldburgers, zonder het vermogen van de komende generaties aan te tasten om in hun behoeften te voorzien. Dat is de vrijwel perfecte definitie van duurzaamheid, en ze is in grote mate schatplichtig aan het VN rapport Our Common Future uit 1987.

Duurzaamheid wil dus een goed presterende economie die zowel onze planeet respecteert als de mens, daarvoor moeten we minstens het natuurlijk kapitaal in stand houden. Daar zijn we nog heel ver veraf.

Let wel op. De veelgebruikte voorstelling alsof we duurzaamheid moeten zoeken ergens midden in het raakveld van het drietal planeet – samenleving - economie is een farce. Want die systemen bestaan niet naast elkaar. Neen, het economische systeem - de economie - maakt deel uit van het grotere sociale systeem - de samenleving – dat op zijn beurt een deel is van het nog grotere aardse ecosysteem – de planeet.
Hieruit volgt dat de economie maar duurzaam kan zijn als ze de sociale grenzen van de samenleving respecteert. En zowel de economie als de samenleving heeft maar een duurzame toekomst binnen de ecologische of planetaire grenzen die de planeet dicteert.

zie ook onder transitie
zie ook duurzame economie, duurzame ontwikkeling, duurzame ontwikkelingsdoelen

www.unep.org