Home

Brutale repressie tegen Israëlische vredesactivisten onder Lieberman-minister

De nieuwe Israëlische coalitieregering onder leiding van Benjamin Netanyahu (Likoed) is nog maar enkele weken in functie, maar de invloed van de extreemrechtse partij Yisrael Beiteinu van hardliner Avigdor Lieberman doet zich al goed voelen. Lieberman zelf werd minister van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Openbare Veiligheid, onder meer bevoegd voor de politiediensten, kwam in handen van Yitzhak Aharonovitch, een trouwe aanhanger van zijn partij. In de vorige regering-Olmert zat deze virulent anti-Arabische partij aanvankelijk ook in de coalitie, maar Lieberman stapte eind 2007 op uit onvrede met de Israëlische ‘toegevingen' op de conferentie van Annapolis.

Op zondagmorgen 26 april voerde de Israëlische politie een eerste gecoördineerde actie uit tegen de kantoren en woningen van vredesactivisten, verbonden met de beweging New Profile en The Center for the Defence of the Individual. Zeven mensen werden gearresteerd en alle computers, ook die van huisgenoten en kinderen van de activisten, werden in beslag genomen. Onder meer Sergeiy Sandler, een actief lid van New Profile en bestuurslid van de internationale koepel War Resisters' International (WRI) werd in zijn woonplaats Be'er Sheva gearresteerd. Na een langdurige ondervraging op het politiekantoor van Ramat Hachiyal werden de activisten op borgtocht vrijgelaten. Ze mogen evenwel gedurende 30 dagen geen enkel contact met elkaar onderhouden en moeten ter beschikking blijven van de politie. Hun computers kregen ze niet terug. Wat de normale werking van beide organisaties zo goed als onmogelijk maakt.  Vooral de website van New Profile bleek de aanleiding voor het repressieve politieoptreden. New Profile ondersteunt al jaren jonge Israëlische dienstplichtigen die weigeren hun legerdienst te doen, een actie die de laatste maanden sterk aan invloed toenam, vooral tijdens het recente optreden van het Israëlische leger in Gaza. De officiële aanklacht tegen de activisten luidt dan ook: "aanzetten van de bevolking tot ongehoorzaamheid tegen de staat door dienstplichtweigering". Volgens Uri Avnery van de vredesbeweging Gush Shalom is het politieoptreden een zware schending van het recht op vrije meningsuiting en het recht op vereniging en dus een aanval tegen de democratische basisprincipes waarmee de Israëlische regering toch zo graag uitpakt. Avnery ziet hierin alvast de hand van Lieberman die geen gelegenheid laat voorbijgaan om hard uit te halen naar de ‘verraders' in de eigen samenleving.

New Profile is in oorsprong een feministische vredesorganisatie die de constante militarisering van de Israëlische samenleving aanklaagt. Via de uitstekend gedocumenteerde website bereikt de organisatie steeds meer jonge mensen die weigeren mee te stappen in de harde confrontatiepolitiek van de opeenvolgende regeringen. Zij onderhoudt ook goede contacten met Palestijnse organisaties. Het is daarom geen toeval dat ook de kantoren van The Center for the Defence of the Individual in Oost-Jeruzalem werden geconfronteerd met het politieoptreden. Het centrum biedt ondersteuning aan Palestijnse burgers die in moeilijkheden komen met de militaire bureaucratie. Raadsman Smadar Ben Nathan, die optreedt als advocaat van New Profile, zegt dat de organisatie niets te verbergen heeft en in alle openheid werkt als een erkende stichting. Hij vindt het harde politieoptreden totaal buiten proportie en een gevaar voor de democratie. (JVC)

Klik voor artikel in de krant Haaretz over de actie tegen de vredesactivisten

Klik voor website van New Profile

Klik voor reactie van War Resisters' International en mogelijkheid tot online protest

Klik voor The Jewish Voice for Peace (California)

Klik voor Connection e.v. (Offenbach)

Klik voor artikel van Ludo De Brabander over de nieuwe Israëlische regering in Uitpers

Regio's: 
Landen: 

Lees ook