Home

Kaapverdië kiest resoluut voor windenergie

Energievoorziening in een kleine eilandstaat zonder eigen fossiele brandstoffen en met een snel groeiende economie (in 2006 +6,5 procent) is geen eenvoudige zaak. Kaapverdië kampt al jaren met grote problemen bij de productie van voldoende elektriciteit, vooral op het grootste eiland Santiago, waar zich ook de hoofdstad Praia bevindt. Totnogtoe wordt alle elektriciteit er opgewekt in centrales die op dure, want ingevoerde petroleum draaien. Al van in 2003 bestonden er plannen om ook alternatieve energiebronnen te betrekken. Het ligt voor de hand dat windenergie dan het eerst in beeld komt gezien de ligging van de eilanden in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Senegal, waar het meestal stevig waait. Maar de hoge investeringskosten voor een te kleine lokale markt schrikten buitenlandse groepen blijkbaar af. Even was er zelfs sprake van dat Kaapverdië in zee zou gaan met de Russische firma Rosenergoatom voor de bouw van een kleine experimentele  ‘drijvende' kerncentrale in de buurt van Praia. Minister José Brito van Economische Zaken had al een aanvraag ingediend bij het Internationaal Atoomagentschap in Wenen ...
Eind augustus nam de Kaapverdische regering de beslissing om in de loop van volgend jaar vier windparken te bouwen op de eilanden Santiago, São Vicente, Sal en Boa Vista. Samen zouden ze vanaf januari 2009 25 megawatt moeten opwekken, goed voor minstens 20 procent van de totale elektriciteitsbehoefte. De investering is begroot op 40 miljoen euro. De gedeeltelijk geprivatiseerde nationale elektriciteitsmaatschappij Electra (voor 34% in Portugese handen) werkt hiervoor samen met de Amerikaanse multinational InfraCo. Bij de voorstelling van het ambitieuze windenergieplan waarschuwde directeur Antão Fortes van Electra dat windenergie niet meteen zal zorgen voor lagere elektriciteitsprijzen voor de consument. Die hoge prijzen, gecombineerd met de slechte dienstverlening vanwege de vele stroompannes, zijn consumentenorganisaties al langer een doorn in het oog. Windenergie zal Kaapverdië wel minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen en bijdragen tot een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Dat de doorbraak er nu komt, gebeurt volgens analisten onder druk van de groeiende toeristische industrie die steeds meer energie verbruikt.

Opiniestuk van Manuel Amante da Rosa over het energievraagstuk in weekblad ‘A Semana'

Artikel over aandeel zonneënergie in weekblad 'A Semana'

Electra

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

Grand Inga Project in Congo zonder inspraak van direct betrokkenen

De wedloop om Afrika's natuurlijke rijkdommen beperkt zich niet tot de ondergrond. Ook op het vlak van waterkracht biedt het continent enorme mogelijkheden en met de extra stimulans om de CO2-uitstoot terug te dringen, worden grootschalige stuwdamprojecten opnieuw een aantrekkelijk perspectief voor de niet aflatende energiehonger van industriële groepen. Neem nu Inga op de Congostroom in het westen van de Democratische Republiek Congo. De bouw van de stuwdammen Inga I en II stond tijdens de Mobutujaren haast symbool voor ‘witte olifanten': grootschalige infrastructuurprojecten waarvan de bevolking allerminst de vruchten plukte, maar die wel bijdroegen tot de groei van de staatsschuld en de corruptie.