Home

Vernieuwen met coöperaties

In Amsterdam was het half november verzamelen geblazen voor een werkconferentie met heel wat coöperaties uit Nederland. De aftrap werd gegeven met een Pala inspiratievoordracht ‘Coöperaties als motor van transitie’ die de essentie van het Coöperaties boek combineerde met de kern van het nieuwe Transitie boek. Gesterkt met die mondiale coöperatieve veranderingskracht, was het vervolgens de beurt om kennis te maken met tal van Nederlandse coöperatieve initiatieven.

Allemaal willen ze mee hefboom zijn in een kantelend Nederland, een kantelend tijdperk, om “andere doelen samen te realiseren”. De grote veelzijdigheid springt in het oog, zelfs bij een kleine greep.

Medeorganisator Peter van Luttervelt stelt de streekcoöperatie De Fruitmotor voor. Van fruitteler tot consument werken alle ketenpartners erin samen aan een versterking van de maatschappelijke leefbaarheid, van de streekeconomie en van een agro-ecologisch landschap.

Een heel ander verhaal vertelt Theo Dijt, medeoprichter van Pentascope, over hoe dit adviesbureau transformeerde van een besloten vennootschap naar een coöperatie.

Wat te doen bij heel slecht internet, een al te vaak voorkomend zeer op het platteland? Dan biedt een coöperatief verband de mogelijkheid om samen te investeren in breedband.

De gebiedscoöperatie Bommeler-waar heeft dan weer de ambitie om een stroom van lokale producten en diensten op gang te brengen. Zo is meteen de reden achter de naamkeuze overduidelijk. (db)

Bronnen

www.defruitmotor.nl
www.pentascope.nl
www.glasvezelwk.nl
www.dezorgprofessional.nl
www.bommelerwaar.nl
www.manifesto.nl 
www.duurzaamdoor.nl/nieuws/verslag-vernieuwen-met-coöperaties

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen.
We verwelkomen u graag als steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis abonnement, dan hoeven ze Pala nooit te missen. Gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook