Home

Coöperatie Mobility wil al haar deelauto’s elektrisch

Coöperatie Mobility wil al haar deelauto’s elektrisch

Klik om te vergroten

Het Zwitserse Mobility wil haar ruim 3100 deelauto’s elektrisch in 2030. Dat is haalbaar voor deze coöperatie die de pandemie goed lijkt te doorstaan.

Op 1530 plaatsen stelt Mobility 3120 deelauto’s ter beschikking van haar coöperanten en klanten. Daarvan zijn nu er nu 180 elektrisch. Ten laatste in 2030 moeten ze allemaal elektrisch zijn, dat is al een tijdje de uitgesproken ambitie.

Om die transitie goed aan te pakken, leert de coöperatie volop uit het gebruik dat de leden maken van een fors verbreed aanbod van elektrische auto’s op een locatie in Zurich.

Sterk aanbod leidt tot gebruik

Sinds die verruiming blijken daar evenveel elektrische als klassieke auto’s te worden geboekt. Dat is een opvallend en belangrijk verschil want tevoren waren elektrische auto’s een derde minder in trek.

De helft tot zelfs twee derde van de gebruikers zijn jonger dan 39. Het doet Mobility hopen veel jongeren tot auto-e-delen te kunnen bewegen.

De aanwezigheid van elektrische auto’s maakt zelfs dat sommige chauffeurs speciaal op die locatie een auto boeken, zelfs al kunnen ze elders en dichter bij huis een fossiel aangedreven auto vinden.

Autodelen en de pandemie

Het toeslaan van de corona pandemie bleef vanzelfsprekend niet zonder gevolgen voor het gebruiken, huren of delen van auto’s. Mobility heeft haar resultaten voor 2021 nog niet gepubliceerd. Maar in het eerste coronajaar haalde ze bemoedigende tot zelfs goede resultaten.

Zo steeg het aantal klanten van 224.000 tot 245.000, een groei met 9,3 procent. Er kwamen 1500 nieuwe coöperanten bij die eind 2020 met 72.300 zijn, 2,1 procent meer.

De kernvraag is echter: hoeveel maakten ze gebruik van de Mobility diensten? In het begin van de coronacrisis halveerden de boekingen. Toch daalde de omzet in dat eerste pandemiejaar 2020 veel minder dan aanvankelijk gevreesd. De inkomsten zakten van 78,9 tot 75,6 miljoen Zwitserse frank. Dat is een achteruitgang van 4,2 procent maar allerminst een implosie.

4 procent minder inkomsten
in eerste pandemiejaar
maar 45 procent meer winst

De coöperatie had blijkbaar snel een gepast antwoord. Door fors dalende kosten steeg de winst zelfs met ruim 45 procent: van 1,83 tot 2,65 miljoen Zwitserse frank. Let wel, op mensen werd niet bespaard want het aantal werknemers groeide enkele procenten.

Het maakt dat de Mobility coöperatie zeker de werknemers, coöperanten, klanten én de financiële mogelijkheden heeft om de transitie naar e-auto’s verder te zetten. (db)

Bronnen
Mobillity-Electroautos holen Benzinerun Diesler ein
Mobility 2020 Annual Report
Mobility Carsharing op Wikipedia DuitsFransEngels

Zie ook deze Pala artikels
De manke overstap naar de elektrische auto | 17-11-2021
Waar is snelle batterijwissel elektrische auto gebleven? | 8-12-2021
 

Tot het einde gelezen? En het artikel gewaardeerd?
Dan kan Pala misschien op uw steun rekenen: uw gift is welkom
op rekeningnummer BE66 5230 4091 1443 van Pala vzw – Leuven.
Of we verwelkomen u graag als vaste steungever - klik hier

Een goed artikel? Interessant nieuws? Neem een gratis abonnement op de Pala nieuwsbrief (maximaal 2 maal per maand), dan hoeft u geen enkel artikel te missen. Gebruik daarvoor het inschrijvingsformulierklik hier

Regio's: 
Landen: 

Lees ook