Grote verschillen in mentale (on)gezondheid
Tijdens de pandemie van begin jaren twintig verslechterde het mentaal welbevinden in vele landen dramatisch. Die zware achteruitgang blijft aanhouden en er zijn geen tekenen van herstel zichtbaar.
Het vierde Mental State of the World Report biedt niet meteen opwekkende lectuur. Maar naast de bevindingen kijken helpt niet.
Hoe logisch het ook lijkt om na de pandemie een verbetering van de mentale gezondheid te verwachten, de gegevens over mensen uit eenenzeventig landen met toegang tot internet spreken dit tegen. De verminderde mentale gezondheid blijkt een blijver.
Opvallend, de sterkste achteruitgang manifesteert zich bij de jongere generaties, vooral bij die onder 35 jaar. Het mentaal welbevinden van 65-plussers is daarentegen stabiel.
Welvaart versus mentaal welbevinden
Reeds in het rapport van 2021 dook een belangrijk fenomeen op: rijker maakt mentaal zieker. Of, in meer academische termen, de bevinding was dat de bnp i welvaart per inwoner en zelfs de Human Development Index omgekeerd correleert met de mentale gezondheid van de inwoners. Maar de vraag bleef: waarom maakt welvaart zieker? Hoe gebeurt dat?
Zoeken naar hoe welvaart ziek maakt
Het nieuwe rapport wijst op een aantal belangrijke bevindingen voor die slechtere mentale gezondheid in meer welvarende landen. Jongeren beschikken er (veel) vroeger over een smartphone. Er wordt veel meer zogenaamd ultrabewerkt voedsel i gegeten. De gezins- of familiebanden zijn relatief minder sterk. Over elk van die vaststellingen is meer te lezen in rapporten van Sapien Labs.
Hoe ziet de rangschikking er dan uit?
Aan de top plaatst het Mental State of the World Report landen uit Afrika i, Azië i en Latijns-Amerika. Op één staat de Dominicaanse Republiek, gevolgd door Sri Lanka, Tanzania, Panama en Maleisië.
Deze landen mogen dan (heel) ver te zoeken zijn in bnp rangschikkingen en zelfs in de Human Development Index, inzake mentale gezondheid scoren ze buitengewoon… ontzettend veel beter dan de samenlevingen onderaan.
Aan die onderkant bevindt Oezbekistan zich op de laatste plek, voorafgegaan door het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en Tajikistan… net daarboven Australië.
Aantal ‘distressed’ of ‘struggling’
schommelt tussen 14 en 35 procent
Het percentage van mensen die distressed of struggling zijn, bedraagt 35 procent in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Dat is maar liefst tweeëneenhalve maal meer dan de 14 procent in Sri Lanka dat best scoort.
Aan de onderkant zien we verder Brazilië kampen met 34 procent distressed of struggling, Australië 33 en Uzbekistan 32 procent. Vooraan heeft Sri Lanka gezelschap van Italië, Georgië en Nigeria met 17 procent.
De rangschikking van de mentale gezondheid in de wereld is voor velen wellicht héél verrassend. Misschien is uw nieuwsgierigheid gewekt naar hoe goed of slecht andere landen het ervan afbrengen. Ter info, België is opgenomen, Nederland niet.
Wie kennis wil nemen van dit volledige rapport alsook van andere rapporten, kan ze downloaden – zie de info onderaan. (db)
Bronnen
The Mental State of the World in 2023. A Perspective on Internet
i-Enabled Populations, A Publication of the Global Mind Project, March 4, 2024 – klik hier om rechtstreeks te downloaden als PDF
Op de rapportpagina van het Global Mind Project zijn zowel de jaarrapporten als de zogenaamde Rapid Reports te vinden, alsook academische publicaties
Schrijf in op de PALA nieuwsbrief
verschijnt maximaal 2 maal per maand
een journalistieke kijk op onze globaliserende wereld
Hoe is de wereld eraan toe? Waar moet het naartoe? Hoe geraken we daar?
PALA zoekt met haar nieuwsbrief, website en boeken de antwoorden voor een meer sociale, ecologische en democratische samenleving en economie