Home

Uruguay stoot 88 procent minder CO2 uit in goed 5 jaar

Vorige maand leverde de klimaattop in Parijs toch vooral veel geblaat en opvallend weinig wol. Toch kan het niet over 15, 25 of 85 jaar, maar vandaag al drastisch anders en beter inzake uitstoot van broeikasgassen. De verantwoordelijken van zowat alle landen kunnen alleen maar met schaamrood op de wangen kijken naar de ronduit verbazingwekkende prestaties van Uruguay.

Al 94,5 procent elektriciteit uit hernieuwbare energie

Zo kan het dus ook. Vandaag al is hernieuwbare energie goed voor maar liefst 94,5 procent van de elektriciteit die de 3,4 miljoen Uruguayanen verbruiken. Zo mogelijk nog indrukwekkender is dat hernieuwbare energie reeds 55 procent dekt van de volledige energiebehoefte, inclusief het transport dat nog vooral op aardolie steunt.

Zo kan het dus ook:
88 procent minder CO2-uitstoot in goed 5 jaar

In 2017 reeds moeten de vele inspanningen leiden tot een bijna adembenemende krimp van de CO2-uitstoot van 88 procent in vergelijking met het gemiddelde van de jaren 2009-2013. Wie doet beter in amper iets meer dan vijf jaar tijd?

Al die hernieuwbare energie wordt voortgebracht door de al lang bestaande waterkracht in het land maar de jongste jaren vooral door immens veel windmolens, aangevuld met ook al snel groeiende biomassa en zonne-energie.

Opvallend is dat er geen bijkomende waterkracht is uitgebouwd, dat de prestatie wordt geleverd zonder beroep op kernenergie te doen, laat staan op steenkool, en dat de prijs van elektriciteit daalt.

Nog opvallend, de elektriciteitstoevoer blijkt nu betrouwbaarder dan vroeger, en de jongste drie jaar is er niets aan elektriciteit ingevoerd terwijl daarvoor import uit Argentinië een noodzaak was.

Terwijl de handelsbalans in 2000 zwaar was belast met de invoer van olie - 27 procent van alle import op dat ogenblik – vormen windmolens nu de grootste post aan importkant. Grote verschil: al die olie ging in rook - lees CO2 – terwijl de windmolens tientallen jaren lang propere energie zullen voortbrengen.

Niet dat het werk gedaan is. Terwijl de industrie al grotendeels draait op biomassa, wacht in de vervoersector nog een berg werk om de afhankelijkheid van olie snel verder terug te dringen. (db)
 

Bronnen

Artikel Uruguay makes dramatic shift to nearly 95% electricity from clean energy

Artikel An Energy Revolution is Underway in Uruguay

Een goed artikel? Schenk vrienden, familie, kennissen of collega’s een gratis Pala abonnement, gebruik daarvoor het geschenkabonneeformulierklik hier