Home

Britse klimaatwet goedgekeurd - Groot-Brittannië in koppeloton van landen die CO2-arme economie uitbouwen

Vorige week heeft het Britse parlement een klimaatwet goedgekeurd. Die wet verbindt het land ertoe de uitstoot van CO2 te verminderen met tachtig procent tegen 2050. Daarmee belandt Groot-Brittannië helemaal in de spits van landen die een CO2-arme economie willen uitbouwen.
Er zal worden gewerkt met vijfjaarlijkse koolstofbudgetten die de maximale hoeveelheid emissies vastleggen voor het land in die periode. En natuurlijk zal men voor elk jaar bepalen hoeveel het juist mag zijn. Opvallend is dat men ook rekening houdt met de uitstoot van de internationale lucht- en scheepvaart, iets waar de Britse overheid eerst niet van wilde weten.
Er komt een actieplan en een jaarlijkse rapportering aan het parlement. Een Comité Klimaatverandering draagt daarvoor de verantwoordelijkheid.

Friends of the Earth, een grote gangmaker van de nieuwe wet, betreurt dat er geen beperking is op de hoeveelheid emissies die Groot-Brittannië kan afkopen. Die aankoop van ‘schone lucht' vinden ze namelijk geen goed idee.
David Puttnam, die zetelt in het Britse Hogerhuis, stipt aan dat de regering er veel te weinig in slaagt om voor de noodzakelijke omslag van de energiehuishouding beroep te doen op wat hij een ‘ongebruikte hulpbron' noemt, namelijk de lokale gemeenschappen.

Nu er binnen de Europese Unie stemmen opgaan om de klimaatambities wat terug te schroeven wegens de financiële crisis, geeft Groot-Brittannië in elk geval een sterk signaal om dat vooral niet te doen. Het land loopt daarmee in de voetsporen van Zweden dat twee jaar geleden besliste olievrij te zijn in 2020. (DB)

Regio's: 
Thema: 

Lees ook