Home

Cochabamba in Bolivia thuis voor wereldconferentie van de volkeren over klimaatverandering en de rechten van Moeder Aarde

De Klimaattop in Kopenhagen van eind vorig jaar draaide uit op een mislukking. Dat was geen reden voor de regering van Bolivia om bij de pakken te blijven zitten. Zij nodigt uit voor de wereldconferentie der volkeren over de klimaatverandering en de rechten van Moeder Aarde. Die loopt van 20 tot 22 april. Plaats van afspraak is de stad Cochabamba, bekend van het protest in 2000 tegen het privatiseren van de watervoorziening.

In zijn oproep beklemtoont Evo Morales, president van Bolivia, "dat de klimaatverandering een ernstige bedreiging is." De recent oplaaiende mediadiscussie over de nauwgezetheid waarmee enkele leden van het VN-klimaatpanel tewerk zijn gegaan - voor alle duidelijkheid, ze moeten hun werk goed doen - dreigt die essentie uit beeld te duwen.

"Meest van al zullen de armsten worden getroffen. En de broeikasgassen die hun leefmilieu vernietigen, komen voor driekwart uit de industrielanden. Om de mensenrechten te waarborgen, is het daarom meer dan ooit nodig ook de rechten van de aarde te erkennen."

De conferentie in Cochabamba zou maatregelen moeten opleveren om de klimaatverandering grondig aan te pakken. Ja, zelfs een Universele Verklaring van de Rechten van Moeder Aarde behoort tot de ambities.
Goed om weten, de officiële opvolger van Kopenhagen zal de VN-klimaatconferentie zijn in het Mexicaanse Cancun van 29 november tot 10 december 2010.

Dirk Barrez, met dank aan Nele Mariën

Klik voor Peoples' World Conference on Climate Change and Mother Earth's Rights

Klik voor oproep van Evo Morales

Landen: 
Thema: 

Lees ook