Home

Een andere wereld is mogelijk: van actiedag Wereld Sociaal Forum, nieuw maandblad e.a. initiatieven

Dit jaar was er geen gecentraliseerd Wereld Sociaal Forum (WSF) in Porto Alegre of elders, wel een wereldwijde actiedag op zaterdag 26 januari. In Brussel daagden meer dan 1000 mensen op voor alternatieve informatieve wandelingen door de stad. Heel verscheiden thema's stonden op het menu: van waardig werk tot voedselsoevereiniteit en de gekheid van energiegewassen, van fiscale rechtvaardigheid tot publieke diensten, van migratie tot gezondheidszorg, van milieu tot recht op wonen. De Sint-Gorikshallen boden in hartje stad de plek voor nog meer animatie en informatie. In de vooravond vulde de kelder zich voor een debat over de prioriteiten en de slagkracht van de andersglobaliseringsbeweging.
In Nederland beperkte de actiedag zich tot een tweetal debatten. Maar het Nederlands Sociaal Forum plant dit jaar nog een grote bijeenkomst. Voor andere landen verwijzen we hieronder graag naar de website van het WSF.

Een initiatief uit een heel andere hoek is Get Up! het maandblad voor duurzaam ondernemen. Dat nieuwe tijdschrift, intussen al aan nummer vier toe, is gegroeid uit het online initiatief Alter Business News van Agentschap Alter. Het concentreert zich op de mogelijkheden van duurzaam beheer waarmee bedrijven zich kunnen versterken, heel praktisch gericht dus (welke autokeuze bv. voor minder CO2? welk drukwerk), met ook standpunten (over het dogma van de financiële wereld bv.) en dossiers die de pijnpunten niet uit de weg gaan (zoals de greenwashing of ecologische oplichterij waaraan bedrijven zich bezondigen).
Interessant is dat Get Up! wordt uitgegeven door een nieuwe coöperatieve vennootschap die een 50/50 samenwerking is tussen de vzw Alter en de uitgeverij nv Orena.

Voor wie CO2 uitstoot niet kan vermijden of niet snel kan verminderen, zijn er vooral sinds vorig jaar heel wat compenserende initiatieven op de markt verschenen. Eén daarvan is CompenCO2, opgericht door heel wat Belgische NGO's. Ook in deze gloednieuwe sector is het uitkijken voor greenwashing. Kritisch vergelijken is de boodschap, zoals André Heughebaert deed in zijn ‘Vergelijkende studie van de vrijwillige CO2 compensatieprogramma's in Europa'.

(eigen berichtgeving, Indymedia, IPS)

Websites

website Wereld Sociaal Forum - wereldwijde actiedag 26 januari 2008

WSF 2008 actiedag Belgisch Sociaal Forum verzamelpagina Indymedia België

Belgisch Sociaal Forum

Get up!

CompenCO2

Vergelijkende studie van de vrijwillige CO2 compensatieprogramma's in Europa

Regio's: 
Landen: 

Lees ook

BOEK - VAN EILAND TOT WERELD. Appèl voor een menselijke samenleving

klik hier om het boek te bestellen

Van overal reizen afgevaardigden naar het eiland Pala om het verhaal en het programma van de goede samenleving te schrijven, met een economie die eindelijk van ons is, die de aarde geen geweld aandoet en waarvan de welvaart eerlijk verdeeld raakt, met mondiale sociale zekerheid en een aardegebruiksrecht voor iedereen.

Aan al wie beweert dat het nastreven van utopieën gevaarlijk is, antwoorden we: ‘Hadden we dan geen welvaartstaten moeten afdwingen? Of geen gelijke rechten voor man en vrouw? Wij hebben de vrijheid om ons leven te verbeteren.’

Dit boek doorbreekt de crisis van de verbeelding en ziet wel alternatieven. De auteur durft opnieuw de grote verhalen brengen.